Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lantbruk tycks locka allt fler

Antalet preliminärt antagna elever ökar på samtliga gymnasieskolor i Ovanåker och Bollnäs kommun. Största procentuella ökningen står Nytorps lantbruksgymnasium för. – Det känns som intresset för lantbruk har vänt och det är väldigt glädjande, säger skolans rektor Pär Höglund.

Statistiken som visar hur många elever som antagits till gymnasieskolorna till hösten, oavsett om de sökt skolan i första hand eller inte, ser lovande ut. Samtliga gymnasieskolor visare en uppåtgående kurva.

Läs också: Populära program på friskola i Bollnäs

Det gymnasium som procentuellt sett ökar mest är Nytorps lantbruksgymnasium. De hade totalt 12 elever som blev preliminärt antagna i fjol. I år visar samma siffra 17 stycken.

– Det andas optimism inför årets intag känns det som. Det är ett större tryck nu, säger Pär Höglund, rektor.

Nytorps hästgymnasium ökar även det från nio till elva preliminärt antagna elever. Till hästgymnasiet Naturlära i Arbrå ser elevkullen ut att bli i princip lika stor i år som i fjol. Till hösten har sju elever antagits dit preliminärt. I fjol var samma siffra sex stycken.

Voxnadalens gymnasium i Edsbyn ökar från 59 till 75 preliminärt antal intagna elever och Torsbergsgymnasiet i Bollnäs går från 108 preliminärt antagna elever i fjol, till 130 i år.

Läs också: Första valet inför hösten

Rent procentuellt sett är Hälsingegymnasiets ökning blygsammast bland gymnasieskolorna i Ovanåker och Bollnäs kommun. Antalet preliminärt antagna elever som kommit in där ökar från 97 till 104 stycken.

Däremot återfinns de mest populära programmen bland kommunernas gymnasieskolor på just Hälsingegymnasiet. Deras ekonomiska och tekniska program har fått 42 respektive 39 sökanden i år. Närmast därefter är Torsbergsgymnasiets samhällsprogram. Dit är totalt 26 elever preliminärt antagna.

Läs också: Friskola tar över när gamla BB byggs om

Till barn och fritidsprogrammet på Torsberg respektive Voxnadalens gymnasium har ett tiotal elever antagits. Lika stort antal elever har antagits till Torbegsgymnasiets vård och omsorgsprogram.

Restaurang och livsmedel-, ekonomi- och industriprogrammet vid Torsbergsgymnasiet, industriprogrammet vid Voxnadalens gymnasium och bygg och anläggningsprogrammet vid Nytorp är några av de gymnasieprogram som har lägst antal preliminärt antagna elever.

Gymnasier i Bollnäs och Ovanåker

I Bollnäs kommun finns kommunala Torsbergsgymnasiet och friskolorna Hälsingegymnasiet, Friskolan Nytorp, Nytorps hästgymnasium och Naturlära i Hälsingland.

I Ovanåkers kommun finns Voxnadalens gymnasium i Edsbyn.