Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lantbod med gröna varor

Runemobon är det vitsiga namnet på Patrik Erikssons lantbod i Runemo. I september i fjol slog han upp dörrarna till butiken med rättvisemärkta och lokalproducerade varor.

När Patrik och Jenny Eriksson köpte det stora vita huset efter Runemovägen fick de ofta höra historien om handlare Janson, som bedrev en affär i fastigheten i mitten av 1900-talet. Patrik inspirerades av husets historia och valde att öppna en egen lantbod i en del av bottenvåningen.

– Jag brinner för att det ska finnas en lantbod i varje by. Eftersom huset en gång haft affär kändes det givet att starta en ny bod, säger Patrik.

I butiken säljs bara varor som är ekologiska, rättvisemärkta eller närproducerade. I utbudet finns bland annat skafferivaror som pasta, kryddor och mjöl från bönderna i trakten men även hygienartiklar, godis och leksaker. I frysen finns gårdskyckling från Ockelbo och ekologisk kravglass.

– Det är viktigt för mig att varorna är framställda på ett schysst sätt. Vi måste försöka bli mer självförsörjande och minska på förbrukningen av jordens resurser.

Patrik bedriver Runemobon som en hobbyverksamhet och den är öppen när han är hemma. Det finns också webshop med utkörning.