Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen skeptisk mot rivning

Länsmuseet har protesterat flera gånger och även länsstyrelsen kritiserar den planerade rivningen av Frälsishuset i centrala Hudiksvall.

Hudiksvallsbostäder, som äger Frälsningsarméns gamla hus på Kungsgatan, vill bygga ett flerbostadshus på platsen, därför ska Frälsishuset rivas. För att nybygget ska bli möjligt krävs det en ändring av detaljplanen, och det är planförslaget som länsstyrelsen har fått yttra sig över.

– Vi anser att kommunen borde försöka bevara de kulturvärden som finns. Äldre byggnader är en del av stadens karaktär, i synnerhet i Hudiksvall, säger Anders Holmstedt vid länsstyrelsen.

Det är inte bara själva rivningen som man invänder mot, utan även kommunens avsikt att använda sig av ett så kallat enkelt planförfarande, vilket bland annat innebär att man inte behöver ställa ut planen. Dessutom menar man att planförslaget ur kulturmiljösynpunkt inte anger några krav på den nya byggnadens utformning, något som även länsmuseet har påpekat.

Centrala Hudiksvall utgör riksintresse för kulturmiljövården, vilket innebär att befintliga byggnader helst ska bevaras och vårdas och att nybyggande inom området är olämpligt. Det är rekommendationer som Hudiksvalls kommun flera gånger har valt att ignorera, menar länsstyrelsen.

– Det har försvunnit oerhört mycket, man kan inte påstå att staden har varit särskilt aktsam med sina gamla byggnader, konstaterar Anders Holmstedt.