Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen säger nej till skyddsjakt på varg i Sjösvedenreviret

Strax före jul, under loppet av drygt en månad, dödades tre hundar av vargar i närheten av Sjösvedenreviret. Sedan dess har två ansökningar om skyddsjakt lämnats in till länsstyrelsen, men myndigheten har nu avslagit båda.

I helgen sköts den sjunde vargen under licensjakten i Åmot/Ockelboreviret. Men under årets licensjakt finns inte Sjösvedenreviret med på listan.

Kriterierna för licensjakt är betydligt fler och tar exempelvis hänsyn till arttäthet. Kriterierna för skyddsjakt, som precis när det gäller licensjakt har tagits på nationell nivå, bygger på huruvida en viss varg eller vargflock kan anses särskilt skadebenägna.

– Utifrån vargars normala beteende kan man säga att det inte går att undvika att någon enstaka hund kan råka illa ut, säger Joel Isensköld, som är chef på länsstyrelsens natur- och viltenhet. Kriteriet för att vi ska se vargar i ett område som särskilt skadebenägna är fyra angrepp under en tolvmånadersperiod när det gäller en vargflock och tre angrepp under samma tid om det handlar om ett revirmarkerande par.

Läs även: Ännu en hund dödad av varg

När det gäller Sjösvedenreviret har angrepp som inträffat den 15 november, 16 december och den 19 december framförts som skäl, men inte ens vid dessa tillfällen anser länsstyrelsen att det är utrett att alla gjorts av vargar från Sjösvedenreviret.

Läs även: Drever dödad av varg söder om Bollnäs

Läs även: Jämthunden Fight bets ihjäl av varg

– I två av fallen har angreppen inträffat i revirets ytterkant och det är stor sannolikhet att det är vargar från angränsande revir (Björnåsenreviret eller Lingboreviret) som ligger bakom angreppen, säger Joel Isensköld.

Endast ett säkerställt angrepp räcker alltså inte för att få till ett beslut om skyddsjakt. Men beslutet kan komma att ändras.

– Ja visst, säger Joel Isensköld. Händer något gör vi ett nytt ställningstagande.

Läs även: Gävleborg berörs av fler vargrevir än någonsin i modern tid