Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen polisanmäler olagligt fiske i naturreservat

Ett par fiskare har rört upp känslorna hos Länsstyrelsen i Gävleborg. Nu polisanmäler myndigheten ett brott som kan ha stört djurlivet i naturreservatet Ålsjön, söder om Söderhamn.

Efter att båttrafiken i Ålsjön ökat och fåglarnas häckningsperiod blivit störd utfärdade länsstyrelsen ifjol ett tillträdesförbud inom delar av naturreservatet. Förbudet, som gällde mellan den 15 mars och 31 juli, gav direkt effekt.

– Under förra året hade vi inga rapporter om att någon bröt mot förbudet och då hade vi även första året med lyckade häckningar för arter som tidigare har blivit störda, säger Johanna Ehlin, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Läs mer: Totalstopp för båtar i Ålsjön

Men alla har inte respekterat förbudet, som omfattar allt vatten i naturreservatet: sjön, vårmarker och vassruggar. Under söndagen den 24 april upptäcktes två personer som tagit sig ut på Ålsjöns vatten för att fiska från en båt. En händelse som polisanmäldes när den kom till länsstyrelsens kännedom.

– Vi antar att man inte fiskar där för att förstöra för fåglarna, utan för att man inte riktigt förstår vad det är som händer. Men sen är vi skyldiga att följa upp när vi ser att det har skett. Det är alltid allvarligt när människor beter sig så att vilda djur far illa, säger Johanna Ehlin.

Läs också: En drömvärld från skogen

Naturreservatet bildades1978 för att skydda området och klassas idag som Gävleborgs viktigaste fågelsjö. Runt 200 arter lockas varje år till sjön och omkring 60 fågelarter häckar där.

Risken med att fiskare ger sig ut på vattnet under förbudsperioden är att fåglar i området kan bli stressade och överge sina ungar eller avbryta ruvningen av ägg. Förbudet gäller under en tre års period men kan sedan komma att bli permanent.

– Besökare är jättevälkomna att gå på spänger runt sjön, vara i fågeltornen och gå på stigarna. Men ute på vattnet och i vassruggarna måste fåglarna få vara i fred, säger Johanna Ehlin.