Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen markerar revir i regionfrågan

Länsstyrelsens roll för det regionala tillväxtarbetet måste säkras. Det tycker Gävleborgs landshövding Barbro Holmberg.

Annons

Tillsammans med landshövdingskollegorna i Örebro, Jönköping och Östergötland har hon skrivit ett brev till regeringen. Bakgrunden är att landstingen i de fyra länen tar över ansvaret för tillväxtfrågorna när de får status som regionkommuner nästa år.

Länsstyrelserna vädjar om att anslagen för tillväxtarbetet ska fördelas jämnare mellan dem och regionkommunerna. De landsting som redan blivit regionkommuner får 95 procent av anslagen medan länsstyrelserna får nöja sig med resten.

Länsstyrelserna vill nu ha 30 procent av resurserna. Landshövdingarna menar att för lite pengar äventyrar länsstyrelsernas möjlighet att uppfylla uppdraget som statliga samordnare i regionerna. Länsstyrelserna hanterar bland annat stöd till lantbruket och företag på landsbygden, men också bevakning och utveckling av betaltjänster.

Landshövdingarna vill också att regeringen ser över hur rollfördelningen ska se ut mellan länsstyrelserna och regionkommunerna framöver. Tydliga ansvarsområden förenklar tillvaron för företagen, resonerar de.