Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen lättar på eldningsförbudet – tillåtet att grilla på egen tomt

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Efter en period med ett extra skärpt generellt eldningsförbud i hela länet, lättar länsstyrelsen tillsammans med räddningstjänsten nu något på förbudet. Det blir nu tillåtet att grilla på egen tomt, meddelade landshövding Per Bill under tisdagsförmiddagens presskonferens från staben i Färila.

På grund av den extremt höga brandrisken infördes ett skärpt generellt eldningsförbud i hela Gävleborgs län den 24 juli, vilket innebar förbud mot att grilla på egen tomt. Efter att läget i brandområdet i Ljusdals kommun nu är under kontroll, ser räddningstjänsten och länsstyrelsen att eldningsförbudet kan lättas något.

– Det kommer nu att vara tillåtet att grilla på sin egen tomt, säger landshövding Per Bill under presskonferensen som hölls i Färila under tisdagsförmiddagen.

– Det mycket stränga förbudet mot grillning kommer att bli något mindre strängt. Det kommer också att var möjligt att för festivaler och andra större evenemang att söka dispens för att kunna grilla i festivalområden, säger Per Bill.

Förbudet lättas nu på grund av att det har kommit mycket regn under den senaste tiden och för att risknivån för bränder inte är lika hög som tidigare.

Även om det skärpta eldningsförbudet nu lättas, gäller fortfarande förbud mot att elda i skog och mark och på iordninggjorda grillplatser. Det är heller inte tillåtet att använda engångsgrill, stormkök eller elda eller grilla utomhus på campingplatser.