Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen gör livet surt för Nordanstig

Kommunledningens ansträngningar att lyfta Nordanstig ur svackan möter oväntat motstånd både från handläggare på Länsstyrelsen Gävleborg och hos mäktiga Ålökoncernen.

Kommunalrådet Stig Eng, C, gav på torsdagens näringslivspolitiska debatt en osminkad skildring av sin kamp med väderkvarnarna.

Åhörarna fick sig en tankeställare när Stig Eng beskrev några motverkande krafter.

Länsstyrelsens utredare har stoppat ett planerat villabygge som byggnadsnämnden gett strandskyddsdispens. En företagare fick sitt bygglov upprivet. Han skulle uppföra en villa på egen jordbruksmark intill Grängsjön mellan Bergsjö och Gnarp.

– Så här får det inte fortsätta, dundrade Stig Eng.

En annan aktuell knäckfråga är Trimas snart öde fabrik i Bergsjö. Den skulle kunna fylla kommunens behov av ett företagshotell.

– Vi har förhandlat med Ålåkoncernen och VD:n Olle Persson och vi lämnade också ett bud, avslöjade Stig Eng. Sedan kallade Ålö in en värderingsman som satte en dubbelt så dyr prislapp.

– De är industrialister men också affärsmän, som vill krama ut varenda krona.

Socialdemokraterna representerades av veteranen Åke Bertils och dottern Katarina Bylin som idag leder partiarbetet med Gnarp som utkikspost. De vill att kommunens fastighetsbolag köper industrilokaler och subventionerar för nya företag som hyr in sig.