Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsmuseet värnar om Norrbobron

Nu avgörs framtiden för bron som går över Norrboån.

Enligt Trafikverket klarar inte bron fria höjder och har dålig bärighet.

– Det största problemet är bärigheten. Bron klarar inte dagens trafiklaster. Om vi inte gör någonting åt den tvingas timmertrafik och turistbussar att gå genom Delsbo istället, säger projektledare Ingemar Sandström.

De tre alternativen som finns är att rusta upp den gamla bron, bygga en ny bro i samma läge, eller ha kvar den gamla och bygga en ny bro bredvid.

Trafikverkets utredning av bron är nu ute på samråd, där bland annat Länsmuseet och Länsstyrelsen får säga sitt. Daniel Olsson på Länsmuseet är tydlig med att han vill ha den gamla bron kvar, inte minst med tanke på dess kulturhistoriska värde.

– Den är unik för att det bara finns en motsvarande bro kvar i landet, Djuröbron någonstans nere i Stockholmsområdet. Bara att den har hållit i 85 år fascinerande, säger han.

Det är Trafikverket som i slutändan kommer att bestämma hur det blir. I nuläget tror de att ett besked kan väntas om ungefär en månad.

Norrbobron är en betongbro från 1926 och finns längs väg 745 på näset mellan Dellensjöarna.