Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långväga gäster på Kattvikskajen

Under lördag eftermiddag rullade 23 gamla Citroën in på Kattvikskajen. Under ledning av Philippe Lasson har de kört hela vägen från Frankrike upp till Polcirkeln, och stannade nu till i Hudiksvall på sin långa resa på väg hem.

Det var onekligen en imponerande syn när de 23 Citroënerna parkerade bredvid varandra på Kattvikskajen.

Philippe Lasson, som talar sju språk, berättade på engelska att de är 23 bilar som kört från Lille nära belgiska gränsen, hela vägen upp till Polcirkeln.

Det handlar uteslutande om veteranbilar. Den äldsta bilen har 72 år på nacken, men de flesta har rullat i 65 år.

– De har rullat hundratusentals mil sammanräknat, och det är tack vare att de är så välbyggda, säger Lasson

Resan började för tre veckor sedan och har gått via Belgien, Nederländerna, Tyskland, Danmark, Norge och upp till Polcirkeln.

– Kan du tänka dig dessa galna fransmän och nya zeeländare kör 6 500 kilometer för att se – ingenting. Polcirkeln är ju egentligen bara en linje som är skapad av människan, säger Philippe Lasson.

Men för det här gänget är det resan som är målet, och Polcirkeln har en alldeles särskild magi. Så efter att ha tittat på midnattssolen, startade resan hemåt igen. Och de tar det i sakta mak, och gör många stopp efter vägen.

– Det är så kul att få vara här i Hudiksvall och träffa Stefan och Anders Hedström som säljer Citroën här. Vi tar god tid på oss och vill lära oss något om alla länder som vi passerar, för alla länder har något att lära oss, säger Philippe Lasson.