Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långväga besök roar sig

Slottegymnasiet har i veckan internationellt besök.

Elever från Spanien och Turkiet är i Ljusdal för att uppleva den svenska kulturen.

– Livet är väldigt annorlunda här, säger Sami Korkmaz, från Turkiet.

Slottegymnasiet, mer specifikt årskurs två på det estetiska programmet, är en del av EU-projektet Comenius med syftet att uppleva och lära sig om andras och den egna kulturen; "Discover our cultures".

– Vi kom in på det på ett bananskal, berättar Håkan Nilsson, spanska- och engelskalärare på Slottegymnasiets estetiska program.

Finland hoppade av projektet, och en av de som dragit i gång det har tidigare varit på Slottegymnasiet som språkassistent. Så kom Ljusdal att bli en del av ett utbyte mellan Spanien, Turkiet och Sverige.

Lärarna har träffats en gång i Sivas i Turkiet för att planera inför projektet.

På tisdagen var det elevernas tur.

Nio turkiska gymnasieelever och sex spanska finns denna vecka i Ljusdal, och de bor under tiden hos de elever från Ljusdal som är med i projektet.

Under veckan kommer eleverna tillsammans att delta i olika aktiviteter som visar på den svenska kulturen, Ljusdal och esteternas inriktning på musik och media.

På onsdagen stod bland annat curling och Låtverkstan på schemat.

– Och senare (i går) ska de få laga svensk husmanskost. Restaurang- och livsmedelsprogrammet har fixat recept och översatt dem till engelska, berättar Håkan Nilsson.

Andra aktiviteter involverar fotografering och utnyttjande av Slottegymnasiets inspelningsstudio.

Ett par aktiviteter hann avverkas redan på tisdagen – till exempel skridskoåkning.

– Jag hade åkt tidigare, men det var det roligaste hittills, berättar Sami Korkmaz.

Gülizar Özisik, 17 år, från Sivas i Turkiet, kände ungefär likadant.

– Oj, vad som har varit roligast kan jag inte säga. Men curlingen har varit väldigt rolig och i går åkte jag skridskor för första gången i mitt liv.

Ytterligare en sak de höll med varandra om var att Turkiet och Sverige skiljer sig åt till sättet att leva.

– Den största skillnaden mellan länderna är tystnaden. Hemma i Turkiet låter det alltid väldigt mycket, säger Gülizar Özisik och fortsätter:

– I Sverige pratar människorna väldigt långsamt och är överlag tysta. Jag pratar till exempel väldigt mycket mer än dem jag träffat här. Och man märker skillnad på männen för i Sverige beter sig alla som gentlemän.

Vad tycker du om Sverige hittills?

– Skulle jag få chansen skulle jag komma tillbaka till Sverige. Jag har verkligen gillat det jag sett än så länge.