Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Längtan efter trygghet gör gallerian lockande

Var och varannan ort runt om i Hälsingland har sin egen diskussion.

Biblioteket i Söderhamn har länge brottats med stökiga besökare. Vägg i vägg med Systembolaget lockas de mer frekventa alkoholanvändarna in i värmen på biblioteket. Är det fint väder är det gatan utanför som en hel del andra invånare känner obehag inför. Det är buffligt, rökigt och gör att många besökare tycker att det är otrevligt att gå till biblioteket. Läser man genom nyhetsarkivet tycks det som om problemen har blivit värre för varje år.

Nu finns det sedan en tid en centrumvärd i Söderhamn, som bland annat ska stävja stöket på Köpmangatan. Kvittot om det verkligen fungerar får vi först då vintern anlänt, när biblioteket närmast används som värmestuga. De dagar när pensionen betalas ut blir ljudnivån högre och berusningsgraden större i läsrummet, har det rapporterats. Det är inte bara besökare som tycker det är otrevligt. Det här är även ett arbetsmiljöproblem för personalen.

I skenet av stadsplanering, galleriadispyter och debatter om externa köpcentrum är det här intressant. Var och varannan ort runt om i Hälsingland har sin egen diskussion. I Hudiksvall fortsätter Medskogsområdet att väcka debatt, nu senast finns det med som ett alternativ i förslaget till handelsstrategi för Hudiksvalls kommun. I Bollnäs rensades Brotorget för några år sedan, för att göra plats åt en galleria i hjärtat av staden. Den så kallade "öknen" finns fortfarande kvar flera år senare. Och i Ljusdal är det Östernäs som är i centrum för diskussionen.

Om vi återgår till Söderhamn. Vad skulle hända om Systembolaget, likt till exempel Hudiksvall, skulle ligga i en galleria? Där kan ägaren sätta upp sina egna beteenderegler och ha ordningsvakter som ser till att dessa följs. Systembolaget och dess närliggande butiker och lokaler kan inte bli ett tillhåll.

Dalarnas Tidningars krönikör Peter Santesson skriver (10 aug-13) om vad det är som gör gallerior så lockande. Först och främst: ingen gillar en död centrumkärna. Som Santesson skriver så besöker man inte ett köpcentrum utanför en stad om man vill besöka den staden, det är stadskärnan som lockar. Fast parkeringsplatser och en ständig garant av fint väder på inomhusgatorna gör att konkurrensen blir hård. Men inte bara det. Den kontrollerade offentliga miljön gör att det inte står en tom ölburk bredvid bänken, och att ingen har somnat på bänken. Det finns heller inga som tigger eller som klottrar. Och det finns toaletter som är rena, med skötrum. Kanske till och med en amningshörna och ett lekrum för barnen.

"På det sättet kan gallerior antyda någonting intressant. De visar konkret vad det är som många saknar eller störs av inne i stadskärnorna. Kunderna bekräftar om gallerian träffat rätt genom att åka dit."

Men vad hände med att alla människor har rätt till en plats i det offentliga rummet?

Så är det naturligtvis. Fast då somliga tar över och gör att andra känner sig otrygga finns det ett uppenbart problem. Som Santesson säger, galleriorna har hittat svaret på vår längtan efter trygghet.

Om inte stadskärnorna kan garantera det samma riskerar centrumdöden spridas än mer.