Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långt mellan Bollnäs/Ovanåker och Skåne?

Det är rätt långt mellan Bollnäs/Ovanåker och Skåne. Ändå kan Skåne i allra högsta grad komma att påverka den här regionen. Och inte bara den, utan hela landet.

Den senaste väljarundersökningen från DN/Synovate visar nämligen att Sverigedemokraterna, SD, bara behöver 8 000 röster till i valkretsen Skåne läns södra för att partiet ska få en plats i riksdagen.

Med en i övrigt jämn valutgång kan ett valresultat med SD som vågmästare få oförutsägbara konsekvenser för blockpolitiken och regeringsbildandet. I synnerhet som de nuvarande riksdagspartierna har visat att de inte vill ha något samröre med Sverigedemokraterna.

För att ett parti ska ta sig in och få ett mandat i riksdagen måste partiet ha 4 procent av rösterna. Det kan möjligen SD få, även om partiet legat nära den gränsen bara vid ett fåtal opinionsmätningar.

Det är då större risk att partiet tar sig in i riksdagen via Skåne. Om ett parti får över 12 procent i en valkrets så ger det rätt till en riksdagsplats.

I valkretsen Skåne läns södra – med kommuner som Sjöbo, Kävlinge, Burlöv, Lund, Trelleborg och Vellinge - har SD sitt största stöd med 8,1 procent.

Stödet har ökat där sedan valet 2006 och enligt Synovate behöver SD bara omkring 8 000 nya väljare för att ta en åtråvärd riksdagsplats.

Frågan är vilken roll signalen i en sådan här opinionsundersökning ger.

Naturligtvis blir det en form av vitamininjektion i partiet och ökar Sverigedemokraternas satsning att ta hem en riksdagsplats från Skåne. Kanske partiet rent av styr över resurser från det övriga landet till Skåne för att satsa hårdare där.

Kanske kan också de övriga partiernas fixering vid blockstriden, och olust att ta upp den ideologiska kampen mot Sverigedemokraterna i öppen debatt, också skapa en frizon där SD kan jobba på lite mer ostört och plocka hem ytterligare sympatier i sina kärnområden.

Eller har partiet möjligen redan nått någon form av maxantal i väljarsympatierna i dessa kommuner. Det måste väl finnas en gräns för hur många som låter sig påverkas av SD-politiken. Också i Skåne.

Men kanske kan den allt jämnare fajten mellan de båda blocken minska utrymmet för Sverigedemokraterna. I DN/Synovates senaste väljarundersökning i slutet av juni var skillnaden mellan blocken så liten att den inte ens var statistiskt säkerställd som det heter.

Det finns för närvarande ingenting som tyder på att det jämna läget kommer att förändras, och med ett jämnt läge mellan blocken kan man tänka sig att många väljare tar ställning för eller emot något av regeringsalternativen. Och utrymmet för en uppstickare som SD blir då mindre.

Mona Sahlin och den rödgröna oppositionen har klart deklarerat att de inte kommer att låta SD spela någon roll om partiet tar sig in i riksdagen. Liknande utfästelser har regeringsalliansen också gjort, även om man skulle önska att alliansen, och i synnerhet statsminister Fredrik Reinfeldt, var tydligare på den punkten.

Ett problem för Socialdemokraterna och LO måste det ändå vara att SD hade tagit en riksdagsplats redan vid förra valet om LO-medlemmarna fått bestämma.

Fyra procent av LO-medlemmarna röstade nämligen med SD vid förra valet enligt den valanalys om gjordes efter valet.

Opinionssiffrorna för Skåne är en varningsklocka för alla som inte vill se SD i rikspolitiken.

Även om partiet knappast märks lokalt i vårt område kan en riksdagsplats innebära ett genombrott som får konsekvenser också lokalt.

Därför är det som händer i Skåne viktigt för resten av landet.