Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långt elavbrott kan leda till kris

Om kommunen drabbas av ett omfattande strömavbrott kan det få mycket svåra konsekvenser för en rad viktiga funktioner i kommunen. En risk- och sårbarhetsanalys, som nu läggs fram för kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutstkott, radar upp en rad hot som kan drabba invånaren vid el- och teleavbrott.

Vid ett omfattande snöfall, kraftig vind och sjunkande temperaturer så målar analytikerna upp en allvarlig hotbild. Bristen på reservkraft kan direkt lamslå flera kommunala verksamheter. Vatten- och värmeförsörjningen hotas i brist på reservkraft och alternativa värmekällor.

Reservaggregat för att klara vattenförsörjningen finns inte i alla kommundelar. Ett stort reservelverk finns. Därutöver har man tillgång till traktordrivna reservelverk, men man saknar omedelbar tillgång till traktorer. De vattenverk som i dag saknar möjlighet till inkoppling av reservkraft bör förberedas för detta.

För omsorgsförvaltningen kommer ett längre strömavbrott att innebära stora svårigheter, då värme- och vattenförsörjning kan slås ut helt. Omvårdnadsbehov kan bli svårt att tillfredsställa då väderleksförhållanden kan göra det svårt att nå ut till kunder inom hemtjänsten. Centralköket kommer inte att kunna fungera utan el och vatten. Trygghetslarm slutar att fungera, då backup-tid för batterier är cirka två dygn. Inga alternativa värmekällor finns ute i särskilda boenden.

Omsorgsförvaltningen har under längre tid påtalat behovet av mobila elverk för att klara den mest nödvändiga värme- och vattenförsörjningen i ett krisläge. I analysen föreslås att problemen tydliggörs för politikerna så att behoven kan prioriteras i budgetarbetet.

När det gäller servicehusen påtalas behov av att installera reservkraft. Det skulle innebära att man klarade krissituationer utan några större problem.

För fjärrvärmenätet finns en oljeeldad reservcentral på Gärdeåsen. Den har möjlighet att kunna få el via mobilt reservelverk. Några motsvarigheter finns inte i Färila och Järvsö.