Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södergren blir lagkamrat med Richardsson: "Sista rycket för mig"

/
  • Anders Södergren är klar för samma långloppslag som Daniel Richardsson.

I våras fick han avsked på grått papper av sin dåvarande stallchef Thomas Alsgaard. Nu kommer revanschen för Anders Södergren. Team Exspirit satsar på 38-åringen, som får göra ännu en vinter med långloppscirkusen.

Annons

– Det är sista rycket för mig, men ändå väldigt viktigt. Jag vill verkligen försöka prestera på toppnivå en vinter till. Nu får jag chansen i ett väletablerat och starkt lag. Där jag känner många åkare och ledare. Inte minst gäller det Daniel Richardsson, som jag kamperat ihop med i landslaget under många år, berättar Anders Södergren.

I torsdags blev det äntligen klart med Anders Södergren i Team Exspirit. Diskussioner har pågått länge, men de ekonomiska förutsättningarna för teamet klarnade först den här veckan. Då fick också Södergren sitt kontrakt.

Annat var det i våras när norska Team Leaseplan Go, direkt efter Åresfjällsloppet, meddelade att Södergren inte fick fortsätta. Stallchefen Thomas Alsgaard ville ha nytt folk. Södergren ansågs ha gjort sitt.

– Men dagen därpå hade fem andra lag hört av sig och ville ha mig. Fast då låg jag lågt. Ville tänka över situationen, förklarar Anders Södergren om varför det dröjt så länge innan hans framtid klarnat.

– Jag ville väldigt gärna till Team Exspirit och nu får jag till sist chansen. Det blir bra.

Läs mer: Richardsson till nytt långloppslag

Anders Södergren är skidåkaren som har en hjärt- och lungkapacitet som till och med Petter Northug är avundsjuk på. Däremot spurten är sämre.

Hans kvalité som allroundåkare inger respekt hos alla i branschen. Den som har vunnit Holmenkollens femmil två gånger är ingen dagslända. OS-guldet i stafett 2010 förgyller förstås statistiken ytterligare, liksom fem VM-silver och brons från 2003 och framåt.

SM-prestationerna är dessutom i en klass för sig. Eller vad sägs om 16 individuella titlar och åtta stafettguld...

Nu blir det ändå fokus långlopp. VM-femmilen i Falun blev hans sista stora insats på landslagsnivå. Ski Classics består av tio tävlingar runt hela Europa. Start i Livigno, Italien 5-6 december och avslut med Årefjällsloppet 2 april 2016. Vasaloppet och Birkebeinerrennet är de kanske mest kända loppen här i Skandinavien, medan Maricalonga är Mellaneuropas mest populära tävling.

Bara stakning är nu det som gäller i de här sammanhangen. Anders Södergren har delvis måst lägga om sin träning mot mer armar.

– Det går åt att i möjligaste mån köra ovallat och staka hur branta banorna än ser ut, säger han.

Till och med skidorna anpassas för stakspecialisterna. Med ett längre, flackare spann.

– Sporten genomgår en stor förändring här, menar han.

I hans eget liv händer det också saker vid sidan om spåret. Han fick nyligen en 80-procentig tjänst inom Svenska Skidförbundet. Hans roll blir att vårda längdskidsportens sponsorer.

Läs mer: Oväntad comeback i landslaget

Han hinner med det också, plus att vara mer familjefar än tidigare. Lösningen är mindre träning och nästan ingen bortavaro.

– Jag prövar att leva på gamla meriter den här sista vintern. Vet att Anders Bergström och Lars Håland gjorde det mot slutet av sina karriärer och lyckades bra. Jag kör ett liknande recept med bara ett pass om dagen.

Anders Södergren älskar fortfarande sin skidåkning, men fick distans till allt 2008 när han misstänktes ha testikelcancer, men friskförklarades efter en veckas helvete.

– Det var hemskt innan provsvaren kom. Man fick en insikt om vad folk som verkligen drabbas av sjukdom går igenom. Direkt efteråt var jag helt slut mentalt.

Han berättar även om känslan av att vara privilegierad efter det som hände den hösten.

Nu verkar han ta sin skidåkning mer med en klackspark, även om seriositeten nog är lika hög vad gäller träning och tävling. Men han är mer hemma. Lämnar döttrarna på dagis och tränar sen.

Hetsa efter snö får andra göra.

– Jag har åkt en timme i Göteborg av alla ställen, men är inte så orolig. Jag hinner. Det är trots allt en månad till vår säsongpremiär, säger Anders Södergren.

Mer läsning

Annons