Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han var den förste

/

En gång mästare – alltid mästare.

En gång skidkung – alltid skidkung.

Men Thomas Magnuson, 62-åringen som sedan länge är bosatt i Näsviken, är i skidkretsar känd för revolutionen i skidspåret 1974.

Annons

Det var måndagen den 17 februari och när 24-årige Thomas Magnuson kikade ut genom fönstret inför VM:s tremil i Falun stod han i valet och kvalet.

Skulle han köra på de vanliga Järvinenskidorna? Eller skulle han chansa att testa de där nya superskidorna av plast som öststatsåkarna kört så fort på?

Han konstaterade snabbt att det var blötföre och ställde undan de traditionella träskidorna.

Det beslutet skrev för evigt in honom i skidhistorien.

För plastskidorna av märket Kneissl var det perfekta valet och Thomas blev den förste åkare som åkte hem en VM-titel på sådana.

– Men historien är faktiskt ännu bättre än så. Det var först på fredagen, två dagar innan loppet, som vi svenskar undrade om det fanns några kvar. Svaret vi fick av agenten var att det fanns tre par. Jag tog ett par, testade dem på lördagen och körde hem guldet på söndagen, berättar Thomas Magnuson.

Fyra år senare avslutade Thomas sin karriär efter VM i Lahtis där han avgjorde stafetten på sista sträckan om fick ännu ett guld.

– Sedan dess har utvecklingen varit enorm. Åkarna började skejta och i början var bestämmelserna sådana att man bara fick använda den stilen under vissa delar av loppen. Under resten var det klassisk stil som gällde men man kan och ska inte stoppa utvecklingen, säger Thomas Magnuson.

Efter den aktiva karriären fortsatte han följa sporten på nära håll.

Dels genom att finnas med i det svenska serviceteamet och dels genom att jobba på Ryon där han bland mycket annat var med om att utbilda butikspersonal i ämnet skidåkning.

– Sedan var det en hel del klubbträffar, mässor och informationsträffar, säger Thomas som på torsdagen hälsade på hos sin gamla arbetsgivare, numera JO-sport ,där hans tidigare sponsor Janne Olsson guidade honom runt bland hyllorna.

Thomas minns skidrevolution

Mer läsning

Annons