Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Langarna är ofta äldre kompisar

En majoritet av eleverna i årskurs 9 i Söderhamn har druckit alkohol. Det betyder att någon måste ha köpt ut eller langat åt dem. Men vem?

Söderhamns drogsamordnare Anne Lindberg har koll på statistiken.

- Den största gruppen av langare är äldre kompisar, kompisars syskon och kompisars kompisar. Det svarar omkring 40 procent av ungdomarna. Någonstans mellan 15 och 20 procent uppger annan vuxen och ungefär 10 procent svarar att det är de egna föräldrarna, säger Anne Lindberg.

Siffrorna hämtar hon från den senast offentliggjorda undersökningen från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Den är från 2008 och där uppgav 52 procent pojkarna och 73 procent av flickorna bland Söderhamns niondeklassare att de druckit alkohol någon gång.

Tonårsföräldrar är en grupp som ofta får ta emot påtryckningar från sina barn om att köpa ut. Men återkommande argument som att föräldrarna ska köpa ut för att ha koll på vad och hur mycket ungdomarna dricker är inte hållbara enligt Anne Lindberg.

- Den alkohol som föräldrar köper ut adderas till de mängder ungdomarna skulle satt i sig ändå. Tonåringarna som har föräldrar som köper ut dricker därför ofta mer än andra.

Men den största gruppen som köper ut är inte föräldrar utan unga vuxna. Hur arbetar du och dina kollegor för att förhindra det?

- Det är svårt men vi försöker framför allt jobba förebyggande inför storhelger. Vi har antilangningskampanjer där vi står utanför Systembolaget och informerar om faran med att ge alkohol till ungdomar.