Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång väntan på skolskjuts

Victor och Oscar Hall väntar över en timme på sin skolskjuts varje dag.

Victor och Oscar Hall är fjortonåriga tvillingar som går i åttan på Iggesunds skola. Varje dag åker de skolskjuts den dryga milen till skolan från Mössön, tillsammans med två andra klasskompisar som också bor på samma ställe.

Allt hade kunnat fungera bra så, om det inte vore för att killarna med höstens schema var tvungna att vänta så länge på sin skolskjuts - varje dag. På tisdagar när killarna har sovmorgon och börjar halv tio måste de till exempel ändå åka med taxin redan fem över halv åtta.

– Vi är alltid på skolan en halvtimme innan vi börjar, och innan vi åker hem får vi också vänta hur länge som helst. Det är jobbigt att vänta, för det finns inte så mycket att göra, säger Victor Hall.

Sammanlagt väntar killarna på skolskjuts över åtta timmar i veckan. Men istället för att ändra tiden för skolskjutsen har Hudiksvalls kommun löst problemet genom att lägga in håltimmar som fyller ut tiden fram till de fastställda taxitiderna. Den sista delen av skoldagen senareläggs, vilket innebär att klassen får både sämre schema och längre skoldagar.

– Vi måste följa skolans ramtider, alltså de fasta tider skolan satt upp att den ska börja och sluta inom. Men varför skolan valt att ändra i schemat när skolskjutsen inte gick att byta tid på vet jag inte., säger Elisabeth Lindqvist, skolskjutsansvarig på Hudiksvalls kommun.