Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång uppförsbacke som kräver uthållighet

/

I förra valet förlorade Centerpartiet 22 av sina 66 mandat i kommunfullmäktige i Hälsinglands sex kommuner.

Annons

I riksdagen tappade C sex mandat och fick bara 6,6 procent av rösterna.

Och i Novus senaste sammanvägning av alla opinionsundersökningar är C nere på i genomsnitt 4,8 procent.

Det känns som ljusår från de omkring 25 procent som partiet hade under Torbjörn Fälldins storhetstid i början och mitten av 1970-talet.

Och det är långt till de omkring 20 procent som Annie Lööf siktade på till 2020 när hon valdes till partiledare för några månader sedan.

Läget kunde med andra ord vara betydligt ljusare när drygt 500 centerpolitiker möttes till kommundagar i Västerås i fredags och lördags.

Centerpartiet lever, liksom allianskamraterna i Kristdemokraterna och Folkpartiet, i skuggan av de dominerande Moderaterna. Men att skylla detta på Moderaterna, som en del politiker i småpartierna ibland försöker göra, är att göra det alldeles för enkelt för sig.

Det handlar snarare om att alliansens småpartier har svårt att profilera sig. Bäst har Folkpartiet lyckats med Jan Björklunds stenhårda och uthålliga satsning på skolfrågorna. Men inte ens det räcker för att locka till sig nya väljare.

I sitt inledningstal lyfte Annie Lööf äldreomsorgen, som många tycker är KD:s profilfråga med till och med en egen äldreminister i regeringen.

Men Annie Lööf stack ut genom att så hårt betona ökad valfrihet i äldreomsorgen. I skuggan av Caremaskandalen vill hon öka andelen privat ägande och utförande inom vård, skola och omsorg.

Det är både modigt och klokt eftersom vårdskandalerna knappast beror på vem som utför vården, utan på hur vården organiseras, utförs och kontrolleras. Och vilka villkor som ställs när den upphandlas.

Annie Lööf argumenterade för en äldrepeng och betonade individens rättighet att få göra flera egna val, också under livets senare skeden.

Privata utförare är här för att stanna. I mer än 150 kommuner har Lov, lagen om valfrihetssystem, införts i hemtjänsten. Till och med i många kommuner med vänsterstyre!

Är man inte nöjd med sitt hemtjänstföretag vänder man sig helt enkelt till ett annat. Precis som man gör om man inte är nöjd med sin tandläkare eller hälsocentral.

Men villkoren för privata utförare måste ses över. Bland annat borde det vara självklart att meddelarfriheten borde gälla för alla, också privata företag som har uppdrag åt offentliga uppdragsgivare.

Inom äldreomsorgen har bara en handfull kommuner genomfört Lov, men det vill Annie Lööf ändra på. Och lovar att centerstyrda kommuner kommer att genomföra det före valet 2014. Återstår att se hur det blir med det.

De flesta centerpartister inser nog att ett partiledarbyte inte är någon enkel väg till framgång. Men de hade nog också utan tvekan hoppats på något helt annat än att harva runt omkring fyraprocentspärren. Själv tycker Annie Lööf att det varit svårt att komma fram i debatten när medierna mest dominerats av kriserna i Socialdemokraterna och Kristdemokraterna.

Men varför har i så fall Vänsterpartiet och Miljöpartiet lyckats?

Nej, Centerpartiet har en lång uppförsbacke som kräver styrka och uthållighet.

Bara för att nå upp till förra mandatperiodens resultat behöver Centern ta 22 nya mandat i Hälsingland vid nästa val. Inte mycket talar för det idag.

Att de delar uppförsbacken med allianskompisarna i KD och FP gör inte resan lättare

Mer läsning

Annons