Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång kamp för lika villkor

Kamp Feminism handlar om jämställdhet och att alla ska ha samma möjligheter i samhället! Feminism handlar inte om att bränna bh:ar och att ha hår under armarna, som faktiskt vissa tror.

Vi borde alla kämpa för ett jämställt samhälle. Det vinner alla på. Vissa menar att feminismen har gått för långt. Hur man nu kan tycka det när vi absolut inte är jämställda.

Kvinnor har kämpat i alla tider för bättre levnadsvillkor. Därför måste vi fortsätta kampen. Vi har mycket att tacka tidigare feminister för:

* 1901 får kvinnor rätt till ledighet i fyra veckor utan lön vid barnsbörd.

* 1919 införs allmän rösträtt för kvinnor.

* 1938 tillåts preventivmedel.

* 1947 införs barnbidraget.

* 1965 kriminaliseras våldtäkt inom äktenskapet.

* 1974 lanserades föräldraförsäkringen och ersatte moderskapspenningen. Sjukpenning för vård av sjukt barn införs också.

* 1975 får Sverige fri abort.

* 1982 får mannen och kvinnan välja vilket efternamn de vill ha när de gifter sig, innan blev det automatiskt mannens namn.

* 1995 får pappan sina 30 dagars öronmärkta pappadagar.

* 1999 förbjuds köp av sexuella tjänster i Sverige.

* 2002 får föräldrar fler föräldradagar att ta ut, och nu reserveras hela 60 dagar för pappan respektive mamman.

* 2008 införs jämställdhetsbonus och delas ut till de par som delar på föräldradagarna. Ju mer lika man delar, desto högre bonus.

Ni som tycker att feminismen har gått för långt, är ni inte glada för att det finns en förskola, för att ni får rösta och för att det är olagligt att våldta?

Har då feminismen gått för långt? Svar: Nej.

Kvinnor tjänar fortfarande bara 86 procent av vad männen tjänar, trots att dagens kvinnor är mer välutbildade än vad dagens män är. Kvinnor tar ut 76 procent av föräldradagarna och män 24 procent.

Det finns mycket som fortfarande kan bli bättre. Därför måste vi tillsammans kämpa för ett mer jämställt samhälle.

Feminist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel