Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång dag i ringarna

Jämthundarna dominerade föreställningen när Gävleborgs älghundsklubb hade utställning på lördagen. Allt som allt 168 hundar bedömdes under dagen, under vad som under åren har blivit lite av en folkfest i Hudiksvall.

Annons

I en av ringarna i ridhuset på Östanbräck svarade Kerstin Henriksson för bedömningen. I den andra fanns Nordanstigs tidigare kommunalråd Lennart Holmsten, som redan tidigt manade de som väntade på sin tur till tålamod.

– Jag har 90 hundar att döma i dag. De som är laglösa, gnälliga och tycker att det drar ut på tiden får finna sig i det, konstaterade han.

Trots det stora antalet anmälda hundar – och de som var med som sällskap och för social träning – avlöpte tillställningen under disciplinerade former. Givetvis under en del skällande och här och var blottade tandrader och varnande gurgel om någon konkurrent kom för nära, men i stort utan ohyfsade fasoner.

Standarden på de utställda hundarna var överlag hög, konstaterade utställningskommissarien Bengt-Arne Wexell, med ett stort antal som redan visar upp imponerande jaktprovsmeriter. Utställningen i Hudiksvall drar allt större deltagarskaror, men det var gott flyt i ringarna och den öppna bedömningen ökar naturligtvis intresset bland åskådarna.

– Den har blivit mycket större på senare år. Det är på gränsen att vi måste ha en ring till, sade Bengt-Arne Wexell.

En av lördagens utställare var Olle Wiklund från Hudiksvall, som ställde ut sin 18 månader gamla jämte Aiko för första gången. Ytterligare en jämthund finns i familjen.

– Jag tycker att jämthunden är mer hund, och jag gillar stora hundar. Jag vill ha Aiko meriterad, för jag tänker ta en valp efter honom.

Det har funnits hund i hushållet länge, och intresset har växt sig starkare, berättade Olle Wiklund. Det är intressant att granska linjer och hur det har gått för besläktade hundar.

– Aiko är en av tolv valpar, och det är skjutet på tio av dem. För Aiko blev det skjutet fem i år, två på stånd, förklarade Olle Wiklund, inte utan stolthet.

Vid ringside, där tikarna bedömdes, väntade Eva-Lena Nordell med Nyboåsens Bettan, nio månader gammal och ett lovande ämne för framtida jakt och avel.

– Det är hennes första utställning, så nu är det lite nerver, sade Eva-Lena Nordell.

Jämthund och norsk älghund fanns i vart och vartannat koppel, men här och var skymtade även de lite mera udda raserna: vit och svart älghund, östsibirisk laika, Hälleforshundar och Karelsk björnhund.

Uppkrupna i tältstolar vid ringside fanns även en och annan ras av litet format men stort självförtroende, som betraktade skådespelet från åskådarplats.