Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång dag i ringarna

Jämthundarna dominerade föreställningen när Gävleborgs älghundsklubb hade utställning på lördagen. Allt som allt 168 hundar bedömdes under dagen, under vad som under åren har blivit lite av en folkfest i Hudiksvall.

I en av ringarna i ridhuset på Östanbräck svarade Kerstin Henriksson för bedömningen. I den andra fanns Nordanstigs tidigare kommunalråd Lennart Holmsten, som redan tidigt manade de som väntade på sin tur till tålamod.

– Jag har 90 hundar att döma i dag. De som är laglösa, gnälliga och tycker att det drar ut på tiden får finna sig i det, konstaterade han.

Trots det stora antalet anmälda hundar – och de som var med som sällskap och för social träning – avlöpte tillställningen under disciplinerade former. Givetvis under en del skällande och här och var blottade tandrader och varnande gurgel om någon konkurrent kom för nära, men i stort utan ohyfsade fasoner.

Standarden på de utställda hundarna var överlag hög, konstaterade utställningskommissarien Bengt-Arne Wexell, med ett stort antal som redan visar upp imponerande jaktprovsmeriter. Utställningen i Hudiksvall drar allt större deltagarskaror, men det var gott flyt i ringarna och den öppna bedömningen ökar naturligtvis intresset bland åskådarna.

– Den har blivit mycket större på senare år. Det är på gränsen att vi måste ha en ring till, sade Bengt-Arne Wexell.

En av lördagens utställare var Olle Wiklund från Hudiksvall, som ställde ut sin 18 månader gamla jämte Aiko för första gången. Ytterligare en jämthund finns i familjen.

– Jag tycker att jämthunden är mer hund, och jag gillar stora hundar. Jag vill ha Aiko meriterad, för jag tänker ta en valp efter honom.

Det har funnits hund i hushållet länge, och intresset har växt sig starkare, berättade Olle Wiklund. Det är intressant att granska linjer och hur det har gått för besläktade hundar.

– Aiko är en av tolv valpar, och det är skjutet på tio av dem. För Aiko blev det skjutet fem i år, två på stånd, förklarade Olle Wiklund, inte utan stolthet.

Vid ringside, där tikarna bedömdes, väntade Eva-Lena Nordell med Nyboåsens Bettan, nio månader gammal och ett lovande ämne för framtida jakt och avel.

– Det är hennes första utställning, så nu är det lite nerver, sade Eva-Lena Nordell.

Jämthund och norsk älghund fanns i vart och vartannat koppel, men här och var skymtade även de lite mera udda raserna: vit och svart älghund, östsibirisk laika, Hälleforshundar och Karelsk björnhund.

Uppkrupna i tältstolar vid ringside fanns även en och annan ras av litet format men stort självförtroende, som betraktade skådespelet från åskådarplats.