Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets hjärtvård i botten

Kvaliteten på hjärtvården har de senaste två åren försämrats vid samtliga tre sjukhus i länet.
– Vi har ett problem med att klara tiderna för hjärtinfarktpatienterna. Det är mycket viktigt att de får vård snabbt, säger Birgitta Dackell, hjärtvårdens länschef.

Hjärt-lungfonden presenterade under tisdagen sin årliga Hjärtrapport över läget inom Hjärtvården i landet.

Av 71 sjukhus har de flesta från 2008 till 2010 förbättrat sin kvalitet när nio olika indikatorer vägs ihop i det nationella kvalitetsregistret. För 19 sjukhus har emellertid det sammanvägda betyget försämrats och bland dem finns både sjukhusen i Hudiksvall, Bollnäs och Gävle.

Hudiksvall ligger sämst till. Bara tre sjukhus i landet får sämre betyg.

Hjärt-lungfonden lyfter själv fram att inget landsting i landet klarar den rekommenderade tiden till kärlöppnande behandling efter en hjärtinfarkt. Ju längre behandlingen dröjer, desto större blir skadan på hjärtmuskeln och dödsrisken ökar naturligtvis.

Gävleborg klarar det bara för drygt hälften av sina patienter. Det placerar Gävleborg ungefär i mitten bland landets landsting, där Stockholm är bäst och Jämtland sämst.

– Vi har naturligtvis ett problem med avstånden i länet, men vårt samarbete med ambulansen måste förbättras så att fler EKG tas redan i ambulansen. Om det sker, kommer det att innebära en stor förbättring för patienten. Om det redan i ambulansen går att konstatera att det behövs en PCI (ballongsprängning), kan ambulansen åka direkt till Gävle där det görs. Det är klart att det tar mycket längre tid om patienten först ska in på en akutmottagning, säger Birgitta Dackell.