Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets björnkvot snart fylld

På torsdag eftermiddag hade 38 björnar skjutits under jakten i Gävleborg. Det betyder att 12 djur återstår av tilldelningen i länet.

Totalt får 50 björnar skjutas i länet, men när den fyrtionde björnen fällts avlyses jakten. De sista tio djuren får då fällas i Bollnäs kommun norr om Voxnan och väster om Ljusnan, i Ljusdals kommun väster om Ljusnan samt i Ovanåkers kommun.

På torsdag morgon fälldes en björnhane på 70 kilo i Sillra, Degerkölen, i Ljusdals kommun. Därmed har åtta björnar fällts i Ljusdals kommun. I fjol hade 11 björnar skjutits den första veckan i september. Det blev också slutresultatet i Ljusdal för 2010.

Det är jaktledarens ansvar att hålla koll på hur många djur som återstår av tilldelningen i det området där jakten bedrivs. Detta görs genom att skyttarna rapporterar till länsstyrelsen när en björn fällts eller när man avlossat skott mot en björn, men inte kunnat konstatera att den fällts.