Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet behöver ingenjörer

I den av regeringen nu presenterade budgeten så görs satsning på mattelyftet – för att stärka matematikkunskaperna – och på nya utbildningsplatser inom ingenjörsutbildningarna – för att möta arbetsmarknadens behov av ingenjörer.

Matematik är ett av skolans viktigaste ämnen. Dessvärre visar internationella undersökningar att svenska elever tappar mark. Sverige ligger i dag under genomsnittet i matematik, långt efter länder som Finland, Sydkorea och Japan. Det är inte bara genomsnittet som har sjunkit, även de duktigaste svenska eleverna presterar i dag betydligt sämre än tidigare. En av orsakerna till de försämrade resultaten är att eleverna ägnar för mycket tid åt eget arbete, utan aktivt lärarstöd. Detta är en trend som måste vändas. Fler än idag behöver bli riktigt duktiga i matematik om Sverige ska få de framträdande ingenjörer och forskare som krävs för att vi som nation ska vara framgångsrika i dagens globaliserade värld.

Regeringen avser därför att göra en särskild fortbildningssatsning för matematiklärare i grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Satsningen ska riktas mot den dagliga praktiken i klassrummet och ge möjligheter att utveckla aktiviteter som ger större möjligheter att utveckla elevers kunnande och förmågor i linje med nya läro-, ämnes och kursplaner. Satsningen omfattar 200 miljoner kronor per år 2012–2015.

Från och med höstterminen 2013 utökas också undervisningen i matematik i grundskolan med 120 timmar. Detta innebär en timme mer i veckan i tre årskurser.

Sveriges industri är i stort behov av ingenjörer. När söktrycket till ingenjörsutbildningarna nu har ökat behöver ingenjörsutbildningarna byggas ut under de närmaste åren. För att tillvarata de teknikintresserade sökandes kompetens och intresse avser regeringen öka antalet nybörjarplatser på ingenjörsutbildningarna med 400 platser till höstterminen 2012.

Under flera år har regeringen arbetat intensivt för att öka ungdomars intresse för matematik, naturvetenskap och teknik. Nu när intresset ökar känns det väldigt bra med satsningen på mattelyftet och att de tekniska högskolorna får förutsättningar att ta emot flera studenter.

God tillgång till kompetenta och välutbildade ingenjörer är viktig för oss i Gävleborg genom vår viktiga basindustri med företag inom skogs- och stålbranschen.

Hans Backman (FP), riksdagsledamot från Gävleborg, ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel