Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsledning lär av misstag

Landstingsdirektören borde ha kunnat tolka de politiska signalerna och aldrig lagt fram den strategiska planen.
Det tycker landstingsrådet Björn Brink (C) som tillsammans med tjänstemännen utvärderat arbetet med den hårt kritiserade planen.

Björn Brink har redan tidigare sagt att helst skulle bara de förslag presenteras som stöddes av en politisk majoritet. Som det blev nu rev planen upp onödigt mycket oro och ilska bland befolkning och personal.

– Landstingsdirektören ville ju inte säga något till oss, men när vi höll på att försöka bilda en ny politisk majoritet så hade han en fragmentarisk genomgång. Då framförde vi synpunkter som han borde kunnat dra slutsatser utifrån, säger Björn Brink.

Presentationen av planen sköts fram från januari till april i avvaktan på en ny politisk majoritet. Även det är Björn Brink kritisk mot. Det ledde till att alldeles för stora förväntningar byggdes upp runt planen.

– I backspegeln kan man tycka det.

Han och landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) träffade för en tid sedan topptjänstemännen för att diskutera hur arbetet med planen fungerat och dra lärdomar för framtiden.

När landstingsstyrelsen gav landstingsdirektören i uppdrag att skissa på en framtid för vården i länet, gavs han fria händer. Ann-Marget Knapp har flera gånger sagt att inget varit heligt.

Nu tycker Björn Brink att landstingsstyrelsen borde ha gett tydligare direktiv.

– Slutsatsen vi drog tillsammans på mötet är att det behövs mer kommunikation mellan politiker och tjänsten. Nu har vi bestämt att Ann-Margret och jag ska träffa dem oftare. Det är något jag saknat under den korta tid jag haft den här rollen som ansvarigt landstingsråd.