Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget vill ta mer kulturansvar

Landstingets nämnd för tillväxt och regional utveckling, TRU, välkomnar att kulturutredningen vill lägga större ansvar för kulturen på kommunerna och landstingen.
Däremot saknar nämnden barnperspektivet i utredningen.

– Vi i TRU, och även landstinget i stort, har ju förklarat att vår kulturverksamhet ska ha en inriktning på barn och unga. Vi vill att staten gör samma ställningstagande, säger nämndens ordförande Kenneth Nilshem (C).

TRU-nämnden var enig när den vid tisdagens sammanträde antog sitt yttrande.

Som landstingets representanter uttrycker nämnden ett önskemål om att det mesta i utredningen blir verklighet och ger en nödvändig omstrukturering.

Nämnden välkomnar att kulturbegreppet vidgas och att kulturpolitiken och folkbildningen knyts närmare varandra. De är också positiva till att staten mindre ska detaljstyra kulturpolitiken.

Ändå finns en hel del invändningar i yttrandet. Utredningen kallas på flera punkter otydlig

Nämnden gillar inte idén att kvalitetsbegreppet ska skrotas. "Om konst och kultur ska ha bäring på andra politikområden bör den vara av god kvalitet", står det samtidigt som nämnden vill lansera ett nytt begrepp. Till exempel amatör- och ungdomskultur kanske inte har en konstnärlig kvalitet, men "kulturpolitisk kvalitet".