Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget skyddar sig mot vaccin-sabotage

Vaccinet mot svininfluensan levererades ut till länets olika delar under tisdagen.
Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo vill skydda lagren från attacker från antivaccin-aktivister.

I samband med leveranserna bad landstinget media att inte med bilder avslöja exakt var vaccinet förvaras.

– Det har förekommit rätt aggressiva tongångar från en del som är mot vaccineringen och det kan finnas människor som får idén att ställa till något. I Umeå brände ju till exempel veganer ner McDonalds för några år sedan, säger Signar Mäkitalo.

Men egentligen vill han tona ner oron. Den bygger varken på att något hänt eller något uttalat hot.

Vaccineringen inleds under onsdag eller torsdag med patienter som ligger inne på sjukhus. Under de två följande veckorna räknar landstinget med att hinna slutföra vaccineringen av de prioriterade riskgrupperna.

Däremot blir vaccineringen av vårdpersonal försenad. Den var tänkt att börja den här veckan. Nu inleds det arbetet under nästa vecka eller i början av veckan därpå.

Den första vaccinleveransen till länet blev betydligt mindre än vad som sagts från början. Som mest var det sagt att Gävleborg skulle få 45 000 doser. Det blev knappt 20 000. Nästa vecka ska 9 000 doser anlända.

– Antalet har minskat successivt vecka för vecka i de besked vi fått, säger primärvårdens divisionschef Berit Fredricsson.