Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget får tillbaka bortspekulerade miljoner

Landstinget vågade inte driva process mot den amerikanska banken som spekulerade bort 7 miljoner kronor av pensionsfonderna.
Ändå får landstinget nu tillbaka pengarna som verkade förlorade.

Annons

2006 investerade landstinget 2,6 miljoner kronor i en fond som förvaltades av amerikanska State Street Bank. Landstinget beskriver fondens placeringsinriktning som på pappret försiktig och konservativ.

Ändå började banken 2006 att investera i de osäkra fordringar. Förlusterna blev stora. Banken fortsatte ändå med samma slags investeringar under 2007, trots att marknaden för sådana värdepapper kollapsade i samband med finanskrisen.

Under 2008 betalades 1,5 miljoner US-dollar tillbaka till landstinget. De resterande 1,1 miljoner US-dollarna, alltså ungefär sju miljoner kronor, har landstinget redovisat som en förlust.

2008 kontaktades landstinget av en amerikansk advokatfirma som erbjöd sig att på provisionsbasis driva landstingets krav gentemot State Street. Advokatfirman hävdade att banken uppträtt vårdslöst och att det fanns möjlighet att få tillbaka pengarna.

I november 2009 beslutade landstingsstyrelsen att tacka nej till erbjudandet.

– De har en helt annan kultur när det gäller att driva processer i USA. Skulle vi förlora, så skulle det förmodligen inte bli billigt, sa landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) då.

Ekonomidirektör Bo Svedberg räknade med att en sådan process också skulle ta stora delar av landstingets administrativa resurser i anspråk. Samtidigt konstaterade han att betydligt större aktörer råkat ut för samma sak. Han hoppades att någon av dem skulle ta på sig ansvaret för en grupptalan mot State Street Bank.

En rad pensionsbolag och utländska investerare stämde banken och fick rätt. Efter ett domstolsbeslut i Massachusetts, betalar banken nu tillbaka pengarna som landstinget har sett som förlorade.

Mer läsning

Annons