Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget får pengar till vaccin

Regeringen avsätter nu 1 miljard kronor till landstingen för kostnader för svininfluensan.

Landstingsrådet Ann Margret Knapp (S) välkomnar pengarna även om hon hade hoppats på mer.

- Vi kommer fortfarande att behöva lägga ut minst 40 miljoner själva.

Under tisdagen meddelade regeringen att man är beredd att gå in med 1 miljard kronor för att hejda spridningen av svininfluensan. Eftersom influensan är klassad som en pandemi – en smitta som kan innebära många dödsfall – ses vaccineringarna som ett måste.

Landstinget Gävleborg kommer att få 30 miljoner kronor.

- Jag hade hoppats på mer. Totalkostnaden för vår del beräknas hamna runt 70 miljoner kronor. Vi kommer fortfarande att behöva lägga ut mer än hälften själva, detta samtidigt som regeringen lägger ytterligare ett förslag om skattesänkningar för oss som har jobb. I det här fallet måste hälsa och sjukvård gå i första hand, säger Ann Margret Knapp.

Runt månadsskiftet beräknas de första sändningarna med vaccin komma och målet är att alla som kan ska ta sprutor mot influensan.

- Det är väldigt viktigt att alla som kan gör det. Det finns människor som redan är sjuka eller har nedsättningar i immunförsvaret som inte kan ta vaccinet. Dem måste vi hjälpas åt att skydda.

Vaccineringen kommer att vara gratis för Gävleborgarna.