Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget får bakläxa för alkoholtester

Datainspektionen, DI, kritiserar Landstinget Gävleborgs planer på att göra alkoholtester på personalen. Testresultat får bara registreras som ett led i att rehabilitera missbruk, menar tillsynsmyndigheten.

För att garantera patienternas säkerhet och snabbt kunna hjälpa anställda med alkoholproblem ville landstinget göra slumpmässiga tester på en fjärdedel av de anställda en gång per år.

– Att testerna skulle vara för alla, inte bara vårdpersonal, var också ett önskemål från facklig sida eftersom inte andra personalkategorier skulle gå miste om möjlighet till rehabilitering. Vi vet att det ofta är så att personerna redan utvecklat ett missbruk när det börjar märkas i arbetet, säger Karin Rystedt, landstingets personaldirektör.

Testerna skulle göras av företagshälsan som sedan skulle rapportera tillbaka till landstinget. Anställda med mer än 0,2 promille alkohol i blodet skulle efter testet skjutsas hem och vid behov skulle en rehabiliteringsutredning sättas i gång.

Men DI gillar inte upplägget. Myndigheten hävdar att det inte finns något lagligt stöd för att slentrianmässigt hantera känsliga uppgifter som alkoholtester på det viset. DI vänder sig emot att landstinget vill registrera resultat från personal som inte bedöms ha behov av rehabilitering.

– Datainspektionen tycker inte att vi ska vara så generella, förmodligen för att det finns personalgrupper som till exempel administratörer som inte har patientkontakt och därför inte kan riskera patientsäkerheten, säger Karin Rystedt.

Fast landstinget har inte gett upp hoppet om sina tester. Det måste finnas andra sätt, resonerar Karin Rystedt.

– Nu ska vi sätta oss ner med vår jurist och gå igenom DI:s synpunkter, vår ambition är att gå vidare med testerna på något vis, säger hon.