Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget backar i hjälpmedelsstriden

Landstinget backar och betalar för hjälpmedel för de handikappade som anlitar privata assistansbolag, även om det är frågan om arbetstekniska hjälpmedel.
Men förslaget innebär att kostnadsansvaret snart kan hamna på kommunerna.

Landstinget i Gävleborg har kritiserats för sin syn på vem som ska betala för handikapphjälpmedel.

Landstingets princip har varit att de bara ska stå för de hjälpmedel den handikappade behöver för att själv kunna utföra funktioner. Om hjälpmedlen är till för att underlätta arbetet för omvårdnadspersonal, har landstinget hävdat att det är arbetstekniska hjälpmedel och ska bekostas av arbetsgivaren.

De privata assistansbolagen har hävdat att det inte finns något utrymme för sådana kostnader i assistansersättningen från Försäkringskassan.

De flesta landsting och kommuner har skrivit på en överenskommelse som innebär att landstinget betalar alla hjälpmedel för dem som bor i sitt ordinarie boende och kommunerna för dem som bor i särskilda boenden.

Gävleborgs benhårda inställning gjorde att regeringen i våras ändrade i reglerna.

Nu har landstinget kommit fram till att de ska ansluta sig till de andra landstingens och kommunernas överenskommelse.

Det innebär också att landstinget betalar för dem som har kommunal hemtjänst. Hjälpmedelsfrågan har ju också inneburit en tvist mellan landstinget och kommunerna.

Principen i förslaget är emellertid att den som har hälso- och sjukvårdsansvaret står för kostnaderna. Just nu pågår samtal med målet att kommunerna ska ta över hemsjukvården. I sådana fall hamnar alla hjälpmedelskostnader på kommunerna.