Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsortsbor gisslan i krav på färre vargar

Mindre än var femte invånare i de delar av Sverige där vargen finns är jägare. En stor majoritet av befolkningen i varglänen har inga problem att leva med en vargstam på 200 djur eller mer.

Annons

Trots detta gör sig Svenska Jägareförbundet nu återigen till företrädare för landsbygdsbefolkningen som helhet och upprepar sitt gamla krav på att vargstammen ska begränsas till 150 djur.

I ett pressmeddelande säger man sig nu ha bestämt sig för hur man bäst ska arbeta för en förvaltning av vargstammen så att den ska tolereras av lokalbefolkningen. Förbundet kräver att licensjakten återupptas. För att sätta press på regeringen bojkottar man inventeringar och skyddsjakt.

Detta må vara förankrat hos Jägareförbundets medlemmar, men förbundet har definitivt inget mandat att tala för hela landsbygdsbefolkningen. Ingenstans i vargens svenska utbredningsområde är andelen jaktkortslösare över 20 procent av befolkningen. På de flesta håll är de betydligt färre än så. Dessutom är långt ifrån alla medlemmar i Jägareförbundet.

Vad gäller allmänhetens inställning till vargen finns det goda undersökningar i två av varglänen, Gävleborg och Dalarna. I båda dessa län vill en klar majoritet – runt 70 procent – ha fler vargar än Jägareförbundet. Bara sju av 25 kommuner stödjer förbundets linje. Det är också värt att notera att omkring 40 procent av de tillfrågade inte svarade på frågorna. Forskarnas tolkning är att de inte är särskilt engagerade i rovdjursfrågorna, vilket rimligen betyder att de inte uppfattar vargen som ett hot mot vare sig försörjning eller livskvalitet.

När befolkningen i Dalarna och Gävleborg svarar på vilka som ska ha inflytande över rovdjursförvaltningen får Svenska Rovdjursföreningen lika stort förtroende som Jägareförbundet, i Gävleborg ligger vi en procentenhet över Jägareförbundet, i Dalarna tre procent under.

Trots det stora förtroende vi har och trots att en betydande del av befolkningen i vargområdena delar vår syn på rovdjuren kommer vi även i fortsättningen att agera utifrån det mandat vi har, nämligen våra medlemmars. Det offentliga samtalet skulle vinna på att Jägareförbundet tillämpade samma enkla princip.

Roger Olsson, ordförande Svenska Rovdjursföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel