Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landslagsstjärnor satte VM-glans över Motorsportens dag

Temperaturen snuddade 30-gradersstrecket, men det hindrade inte publiken att vallfärda till Kattvikskajen och Motorsportens dag under torsdagen.

Annons

Både två- och fyrahjuliga fordon, ja, till och med snöskotrar, trängdes på Kattvikskajen på torsdagen. Motorsportens dag lockade storpublik, och redan långt innan första start för motorsportlandslagets sprinttävling, var läktaren fullsatt. Många verkade vilja få en glimt av motorsportens stjärnor.

Läs också: Något för alla på Motorsportens dag

Dagen inleddes nämligen med att delar av Svenska bilsportförbundets landslag, under ledning av förbundskapten Magnus Lampert, körde en prestige rallysprint i SMK Hälsinges bilar.

Landslaget har varit på ett träningsläger i trakten kring Hudiksvall, och passade på att avsluta lägret med att visa upp sina färdigheter inför Hudiksvallspubliken.

– För oss, som ett litet landslag, är det viktigt att visa upp sig runt om i Sverige, och det här är ett perfekt tillfälle. Sen ger det otroligt mycket för förarna att få sitta bakom ratten, oavsett vad det är för bil. Och det spelar ingen roll att det inte är tävling utan bara uppvisning, grabbarna kommer att tycka att det här är hur kul som helst, säger Magnus Lampert.

Lampert säger sig ha gjort en spännande resa sedan han började arbeta i Svenska bilsportförbundet för snart tre år sedan.

– Från början körde vi mycket fysträning, men vi har mer och mer gått över mot körträning för att få våra förare att bli bättre. Vi har skapat bättre träningsläger, och bättre möjligheter för dem att utvecklas och utbildas.

Fjolårets VM-tvåa, Timmy Hansen, var en av förarna som trivdes i solen på Kattvikskajen. Timmy kommer närmast från en pallplats vid VM-deltävlingen i Höljes för ett par veckor sedan.

Landslaget i motorsport har funnit i några år, men det var när Magnus Lampert kom in i bilden, som det började hända saker på allvar, menar Timmy Hansen.

– Vi har fått möjlighet till mer träning, både fysträning, och som i dag, köra folkracebilar. Men även under vinterhalvåret har vi mycket körträningar och det ger oss en möjlighet att bli bättre chaufförer och bygga upp, inte bara oss själva, utan hela sporten i Sverige.

Timmy Hansen började tävla gocart då han var i tioårsåldern, och har kört en del formelbilar innan han började köra rallycross för tre år sedan.

– Jag gillar att åka på sladd. I rallycross är det riktiga monster till bilar man kör, de gör 0 till 100 på två sekunder. Det är korta heat, man kör på både grus och asfalt, det är svängar där man kan köra lite brett, och det är hopp. Det ihop med all den effekt det är i de här bilarna, gör att det är en fantastisk sport, säger Timmy Hansen.

Innan Magnus Lampert började arbeta åt bilsportförbundet, spelade han fotboll i olika lag i Hudiksvall och Bergsjö i 26 år. Vad har han tagit med sig från fotbollen till motorsporten?

– Gemenskapen och sammanhållningen. Vi samlas och gör saker tillsammans, och trots att vi tävlar mot varandra, så stöttar vi varandra, och det tycker jag är viktigt.