Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygdspengar inget nytt

Visst tror man, när man läser, att det är just den här regeringen som satsar pengar på landsbygden. Men sanningen är en annan. Landsbygdsprogrammet fanns redan under den förra regeringens tid

Vid två tillfällen har jag i insändare/debatt i HT läst att regeringen/allianspartierna satsat på ett landsbygdsprogram. Senast den 20 mars under debatt, där man kan läsa, citat: "Under två år har regeringen fattat en rad olika beslut och tagit fler initiativ...", vidare läser man "I landsbygdsprogrammet finns till exempel 35 miljarder kronor som ska stärka landsbygdens konkurrenskraft".

Visst tror man, när man läser, att det är just den här regeringen som satsar pengar på landsbygden. Men sanningen är en annan.

Landsbygdsprogrammet fanns redan under den förra regeringens tid och hade genomförts perioden 2007–2013, oavsett vilken regering eller vilka partier som suttit vid makten.

Har landet ett jordbruk tackar man inte nej till att medverka i programmet, eftersom det blir ett inflöde av pengar från EU. En lönsam åtgärd som ger valuta för satsad medlemsavgift.

Möjligtvis är regeringen ansvarig för nivån på satsningen och innehållet i den nationella planen, vilket i och för sig ska godkännas av EU-kommissionen.

Men det är bara cirka 17 miljarder kronor som Sverige står för, eftersom hälften betalas över EU:s budget.

Att just den här regeringen är pappa till det landsbygdsprogram som pågår är fel. Och att det är EU som är initiativtagare förstår man när man läser texten "Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling", "Europa investerar i landsbygdsområden" i Programmet "Landsbygdsprogram för Sverige 2007–2013".

Det är viktigt att skilja på vad andra gjort och gör i politiken respektive vad man själv genomför.

Hans Bovin

Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel