Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygden kan hjälpa till

Insikten om att klimatkrisen och energikrisen hänger ihop, och därför behöver lösas tillsammans, har skapat den internationella Transition Town-rörelsen.

Annons

Hela Sverige ska leva har under ett antal år mycket aktivt arbetat med temat Hållbara bygder, som inneburit projekt och processer för uthålliga lokalsamhällen och bygder.

Insikterna sker inom olika områden och resulterar i ett framtidsarbete, med bland annat lokal produktion av livsmedel och energi, nya transportlösningar, lokala finansieringslösningar och hållbara investeringar. Landsbygden har stora möjligheter att göra en insats i omställningsarbetet.

Lokal ekonomi, service och hållbarhet är områden som Hela Sverige ska leva arbetar med. Folkbildningens metoder är utmärkta redskap för alla de som vill delta i detta. Insikten om att vi måste göra förändringar växer, och det är på lokal nivå allt startar, av enskilda eller en grupp.

Lokala utvecklingsgrupper och andra lokala initiativ, inte sällan komna ur en studiecirkel, bär nyckeln till ett hållbart samhälle. Politikens och de stora systemens roll blir att möta upp med positiva beslut, lagar, åtgärder och ekonomiska medel som stärker att utvecklingen går åt rätt håll.

Arbetet med att ta fram förslag till åtgärder i det kommande landsbygdsprogrammet har nu inletts. Miljö, klimat och innovation är målområden som kommer att styra programmet.

Folkbildningen och de lokala utvecklingsgrupperna har många idéer här, vi hoppas att beslutsfattarna har modet: att se landsbygdens möjligheter som producent av mat och energi, att ge de gröna näringarna en reell chans, att ställa om energisystemet och hushålla med resurserna, så att även kommande generationer kan leva gott i en trygg värld.

Folkbildningen och Hela Sverige ska leva vill därför se kraftfulla satsningar och åtgärder. I detta ingår den nödvändiga förbättringen av kommersiell och offentlig service, som behövs för att klara det hållbara samhället, ekonomiskt, ekologiskt och socialt.

Vidare behövs satsning på lokal kapitalbildning. En sådan satsning, och med folkbildningen, som redskap är på alla tänkbara sätt innovativt när det gäller miljö- och klimatfrågorna.

Staffan Bond, Sollerön, Hela Sverige ska leva

Kenneth Nilshem, Arbrå, Studieförbundet Vuxenskolan

Peter Zetterman, Örebro, ABF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel