Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygden behöver också poliser

Regeringen har satsat ordentligt på att poliserna ska bli fler och mer närvarande i samhället. Målsättningen att Sverige ska ha minst 20 000 poliser kommer med god marginal att var uppnått i samband med halvårsskiftet.

Annons

Men som du de senaste dagarna har kunnat läsa i tidningen är det olika i vilken utsträckning som andelen poliser ökar runt om i landet. Medan Jämtlands län har fått en ökning med 26 procent och Uppsala län med 25 procent så har Gävleborgs län bara fått en ökning med 7 procent.

Det här har flera förklaringar och det går inte bara att säga att det här är ett resultat av att alla resurser koncentreras till städerna. Jämtland består också till stor del av landsbygd.

Runt hörnet väntar annat som kan påverka hur många poliser som kommer att röra sig i Hälsingland. Det pågår nämligen ett arbete med att se över vilka principer som ska användas när man ska fördela poliserna över landet. Det går inte bara att fördela poliserna proportionerligt i förhållande till antalet invånare, utan man måste också titta på brottsbelastningen.

Målsättningen måste naturligtvis vara att så många brott som möjligt kan klaras upp och samtidigt också förebygga så att brotten aldrig inträffar. Men det här riskerar samtidigt att innebära att landsbygd med mindre brottslighet får tillgång till färre poliser.

Så det här är en avvägning som inte är helt lätt. Landsbygden behöver också poliser.

Mer läsning

Annons