Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygden är inte bara vacker

/

Har regeringen glömt bort landsbygden? Har Centerpartiet svikit sina trognaste väljare för att i stället försöka vinna nya inne i storstäderna?
Om man lyssnar på oppositionen så kan man lätt få för sig att så skulle vara fallet. De rödgröna partierna har medvetet fört en kampanj där det har försökt att trumma in just det här budskapet.

Annons

Besvärande nog för regeringen, och då i synnerhet Centerpartiet, har oppositionen varit ganska så lyckosam i sitt propagandaarbete.

Fast det finns väldigt lite fog för den kritik som har framförts. Regeringen har inte glömt bort landsbygden. Och Centerpartiet har inte svikit sina gräsrötter.

Tvärtom har man vidtagit flera viktiga åtgärder för att stärka utvecklingskraften på landsbygden. När Maud Olofsson i går framträdde på landsbygdsriksdagen i Sunne hade hon med sig en skrift med över 150 åtgärder som regeringen har genomfört för att på olika sätt främja Sveriges landsbygder.

Åtgärder för att göra landsbygden livskraftig så att människorna som bor där kan leva, arbeta och starta företag där. Att ge dem möjligheter att själva forma sin vardag och framtid.

Det här synsättet på landsbygden har inte oppositionen. Det är också därför som de har så svårt att se att regeringen verkligen gör något. Ur ett rödgrönt perspektiv är det så gott som alltid staten som måste göra en insats för att det ska räknas. Att människor själva skulle kunna få möjlighet att utvecklas och växa tycks inte existera i deras tankevärld.

Landsbygden är inte ett samlingsnamn för en massa tärande delar av vårt avlånga land. Det finns tvärtom oändliga möjligheter för de här delarna att växa och utvecklas bara man ger rätt förutsättningar.

Därför är det viktigt att regeringen nu tillåts att fortsätta på den inslagna vägen. Som ett led i detta arbete och för att tydliggöra vad det är som man önskar göra presenterade Maud Olofsson i går också sitt partis landsbygdsmanifest. Ett program med ytterligare 36 punkter som beskriver hur Centerpartiet vill fortsätta att utveckla politiken för en levande landsbygd. Det handlar bland annat om att stärka företagandet, utveckla landsbygdsturismen, utöka och förbättra valfriheten, flytta makten närmre människorna och stärka de gröna näringarna.

För landsbygden är det oerhört betydelsefullt att alliansregeringen får fortsatt förtroende, och att Centerpartiets röst i denna regering är stark.

Landsbygden kommer inte att tillhöra vinnarna i det fall vi får en rödgrön regering efter valet i höst. Den ekonomiska motion som de rödgröna partierna presenterade i början av den här veckan är allt annat än positiv för landsbygden och de som bor och verkar där.

Landsbygdsbefolkningen kommer att få högre kostnader med en rödgrön regering. Det kommer att bli dyrare och svårare att driva företag. Och valfriheten kommer att begränsas.

Gräset är helt enkelt inte grönare på den röda sidan blockgränsen.

Mer läsning

Annons