Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länderna bär sitt eget ansvar

I sin insändare (7 april 2014) frågar sig Ylva Gefvert varför svenska politiker tillåter att utländska djurproducenter får bryta mot djurskyddskraven.

Jag håller förstås fullständigt med henne om att lagar som stiftas också måste följas, annars kunde de ju lika gärna ha varit skrivna i vatten. Exemplet med de danska grissvansarna visar att djurskyddsregler hanteras lite lättsinnigt i vissa länder, vilket helt klart är djupt orättvist mot våra svenska producenter.

Det behövs onekligen en bättre kontroll av regelverken, men detta är faktiskt ländernas ansvar. Det är alltså upp till de svenska myndigheterna i Sverige, och de danska i Danmark, att se till att reglerna följs och att straff utmäts.

Balansen mellan EU:s makt och ländernas makt är en evig fråga, men vad jag har tjatat om i snart 15 år är det som jag kallar för ett "Djurens FBI" i Europa. Det vill säga att utveckla EU:s veterinärkontor i Dublin så att det kan genomföra flygande och oanmälda inspektioner av hur medlemsländernas myndigheter arbetar – en kontroll av kontrollanterna, med andra ord. Denna idé har jag fått Europaparlamentets stöd för, på samma sätt som jag fått stöd för min idé om en gemensam europeisk djurskyddslag (vilken skulle skapa rättvisare villkor på den inre marknaden). Det återstår nu "bara" för EU-kommissionen att leverera förslag om detta.

Marit Paulsen Europaparlamentariker (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel