Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lån kan bli måste för kommunen

Det ser mörkt ut framöver när kommunens kostnader fortsätter att överstiga intäkterna. Det kan till och med bli tal om lån till driften.

När kommunfullmäktige sammanträdde på måndagskvällen var det för att föra 2013 till handlingarna, och så gjordes programenligt; årsredovisningen för 2013 godkändes av ett enigt fullmäktige.

Men samtidigt som det ena ögat riktades mot backspegeln var det andra stadigt fäst mot horisonten där alla kunde se hur de mörka molnen tornade upp sig.

– Vi ser hur kostnader har ökat och framöver ser ekonomin ansträngd ut, säger ekonomichefen Niklas Bremefors.

Han pekade på 2013 där kommunen förvisso fick ett överskott på tio miljoner, men visade samtidigt att den siffran inte hade nåtts om det inte vore statsbidrag på närmare 20 miljoner. Redan i år ser det dystert ut med en prognos på minus 26 miljoner för 2014.

Det gäller att försöka hålla koll på utgifterna, säger Niklas Bremefors som betonar att nämnderna också vill ha ytterligare 16-17 miljoner kronor nästa år.

I kommunfullmäktige sa Bremefors att det till och med kan bli tal om att låna pengar till driften. Detta alltså i en kommun som nyligen har löst alla lån (dock inte i bolagen).

– Vi ska först se till nästa prognos som kommer i maj. Sedan kan det komma ett förslag i ärendet. Bland annat kan det behövas en utökad checkkredit eftersom likviditeten är ansträngd vid varje lönetillfälle, säger Nicklas Bremefors.

Den efterföljande debatten i kommunfullmäktige blev inte så mycket en debatt som ett tillfälle för en lång rad av ledamöter att torgföra sin egen beskrivning av kommunens problem.

De flesta var mer eller mindre eniga i att något måste göras för att få bukt på ekonomin och lösa de ökande sjukskrivningstalen, men hur det skulle gå till var inte lika tydligt.

Centerpartisten Björn Brink efterlyste en skarpare diskussion kring framtidens frågor, men kom symptomatiskt inte med några svar utan bara uppmaningar.

– Jag har hört alla inlägg om att alla vill komma till rätta med problemen. Då kommer det väl hagla förslag framöver, sa han och tittade förmanande ut över fullmäktigesalen.

– Annars är alla lurade.