Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lämnar styrelse efter 32 år

Det är med jaktintresset i behåll som Alf Östberg lämnar sina uppdrag i styrelsen.

Sedan 1977 har Alf Östberg varit med i styrelsen för Forsa viltvårdsområde. De senaste 27 åren på kassörsposten och det är ekonomin framöver som oroar mest.

– Vi har haft bra ekonomi från den tiden när vi sköt 300 älgar om året. Då behöll vi bara hälften och resten gick till att bygga upp en fond.

Den fonden har de levt länge på, men pengarna börjar sina och det är en av många viktiga framtidsfrågor för viltvårdsområdet.

– Fortfarande är det älgavskjutningen som diskuteras mest. Man strävar efter att komma ner till sex älgar per hundra hektar och jag tror att vi kommit ner till det nu, resonerar Alf Östberg.

Han är 72 år och kommer att fortsätta var verksam med viltvårdsarbete även efter att han lämnat sitt uppdrag.

– Det är ganska naturligt att man någon gång måste kliva av, jag tycker att jag gjort mitt. Men jag har inte tröttnat på jakten, det intresset är lika stort som i ungdomens dagar, säger han och skiner upp.

Han berättar att arbetet inom jaktvårdsområdet aldrig upplevts betungande.

– Det är en glädje och förmån att få vara med om när man är intesserad av viltvård och natur.

Under åren har jakten förändrats. Älgstammen nådde en bottennivå i slutet av 1960-talet för att två decennier senare explodera i antal i början av 1980-talet. Den tidens älgstam vill han inte ha tillbaka.

– När man säger att va fan, kommer det en älg nu igen, har det gått för långt, berättar han med ett skratt. Det är inte kul när det bara blir ett arbete.

Nya arter har också etablerat sig i området. Alf Östberg minns att det inte fanns stammar av bäver, lodjur, järv och björn tidigare och det upplevs som glädjande att de etablerat sig.

– Vi är också positiva till varg under förutsättning att vi får hålla dem på en rimlig nivå. Tyvärr har jägarna inget att säga till om och därför har det uppstått en olycklig konfliktsituation, säger Alf Östberg.