Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lämnade in ansökan för sent – går miste om pengar till förskolan i Söderhamn

I april lämnade Söderhamns kommun in en ansökan om statsbidrag för mindre barngrupper i förskolan. Men ansökan kom in för sent och nu blir kommunen utan pengar.

Eftersom ansökan, som skulle ha varit inne senast den 31 mars, kom in den 1 april har Skolverket beslutat att avslå den.

– Det är olyckligt och vi kan inte skylla på någonting. Det handlar om den mänskliga faktorn. Vi håller på att upprätta rutiner nu som säger att man ska vara två personer om ett ärende ända tills man trycker på skicka in, säger Pernilla Lund, tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Läs mer: Nya riktlinjer från Skolverket – men mindre barngrupper inte prioriterat: "Vi har satsat på personaltätheten"

I somras hade man chansen att söka samma bidrag, men valde att avstå med motiveringen att egeninsatsen blev för stor eftersom bidraget skulle täcka personalkostnader, men inte kostnader för lokaler och fler chefer.

Den här gången resonerade kommunen annorlunda och valde att söka pengarna.

– Vi sökte dem nu för att vi kan, när vi har öppnat en ny avdelning på Utterns förskola och en i Ljusne. Men nu kommer vi att få finansiera de minskade barngrupperna själva i stället.

Läs mer: Personalen om situationen inom förskolan i Söderhamn: "Det är mest synd om barnen"

Efter beskedet om att det inte blir några pengar för minskade barngrupper försökte barn- och utbildningsförvaltningen få beslutet omprövat. Det gick dock inte Skolverket med på. Men mindre barngrupper blir det alltså ändå, med skillnaden att kommunen själv får bekosta det.

Hur mycket pengar det kunde ha blivit vet Pernilla Lund inte. Men efter den förra sökomgången fick till exempel Hudiksvalls kommun 1,5 miljoner kronor medan Bollnäs fick 1,2 miljoner.

– Vi kommer att klara av det ändå. Och vi vet inte om vi hade fått pengarna i slutändan, eftersom det kommit in fler ansökningar till Skolverket än vad det fanns pengar för. Men nu föll vi redan innan och får inte ens vara med i urvalet, säger Pernilla Lund.

Läs också: Miljöpartiet vill sätta upp riktmärken för barngrupper i förskolan