Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lämna EU och låt oss producera egen mat

Jag läser (18/2) att Magnus Svensson (C) och Fredrick Federley (C) är oroade över att vi i Sverige inte köper svenskt kött utan föredrar importerat på grund av prisbilden. Har ni någonsin tänkt tanken varför detta uppstått? Troligen inte.

Svenskt kött är dyrt och kommer att vara det så länge ni inte inser att det är ni själva som satt käppar i hjulen för de svenska bönderna. Tycker ni att EU ska styra Sverige och se till att utländska bönder ska konkurrera ut de svenska bönderna? Det är till stor del ni politiker som försatt Sverige i den sits vi nu sitter genom att lura svenska folket att rösta ja till medlemskap i EU. Hade vi varit fristående skulle vi inte vara där vi i är dag.

Vi kan leka med tanken att det skulle bli ofred igen och vi inte kunde importera kött och fläsk i den omfattningen som görs i dag. Då skulle en stor del av svenska befolkningen svälta ihjäl. Under tiden 1939–1945 hade vi ransonering på det mesta vi kunde köpa i affärerna. Vi hade närmare två miljoner nöt- och en massa svinuppfödare i landet, men ändå räckte maten.

Sedan har myndigheterna sett till, genom alla avgifter till slakteriet, att vinsten till leverantören inte på långa vägar räcker för att täcka de omkostnader den har för att föda upp djuren. Det är transportkostnader, slaktavgifter, med mera, så i slutändan blir det inte mycket kvar. Varför inte sträva efter att uppföra lokala slakterier? Sådana finns, men då har kommuner och veterinärkostnader sett till att det inte går att driva enskilda slakterier, sådana som skulle gynna den svenska bonden.

Så prata inte om närproducerad mat. Ni har gjort så att det inte är genomförbart så länge vi är medlemmar i EU. Se till att vi lämnar denna dyra klubb och koncentrera er på vårat eget lantbruk så att vi kan producera svensk mat.

Lars B Johansson

Edsbyn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel