Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkemedelsbolag sponsrar patientförening

Schizofreniförbundet sponsras av läkemedelsindustrin. Under åren 2005–2008 fick förbundet 1,5 miljoner kronor i bidrag för olika projekt.

- Det vore fel om vi inte samtalade med dem, anser förbundsordföranden Rakel Lundgren från Arbrå.

Annons

Det är Psykologtidningen, som ges ut av Sveriges psykologförbund, som undersökt läkemedelsföretagens stöd till patientföreningar inom områden där de har stor försäljning av läkemedel.

Genomgången visar att Schizofreniförbundet får bidrag från Astra Zeneca, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly Sweden och Janssen-Cilag. Även i år får förbundet bidrag, nu för att förbättra sin hemsida.

Men att förbundet skulle vara "köpt" av läkemedelsbolagen för att i sin tur bedriva kampanjer för förskrivning av deras mediciner tillbakavisar hon helt.

- Vi rekommenderar inte några läkemedel, poängterar hon.

Hon ser kontakterna som ett sätt att värna patienternas intressen.

- Det vore klandervärt om inte förbundet informerade och samtalade med industrin om något som år så centralt för våra drabbade som lider av schizofreni, nämligen läkemedel.

- Det är också viktigt att medlemmarna lär sig så mycket som möjligt om läkemedelsbehandling, verkan och biverkningar och alternativ behandling. Medlemmarna måste ha kunskap för att kunna ställa rättmätiga krav på vård och behandling.