Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarstudenter ska inte behöva fly utomlands

/

Att Landstingets livsviktiga verksamheter berör och upprör är knappast någon nyhet. Den senaste veckan har varit lite extra stormig.

Annons

Naturligtvis tänker jag på den danska läkare som jobbat på sjukhuset i Hudiksvall trots att hon förbjudits att operera i Norge.

Det märkligaste i historien är att ingen ansåg det nödvändigt att kontrollera läkarens referenser. Ett konstigt sätt att bedriva personalpolitik på, knappast ett sätt att värna om vården.

Troligen hade det räckt med några telefonsamtal för att få reda på det som nu avslöjades av ett norskt TV-program. Kvinnan får inte längre utföra operationer i Norge och 13 miljoner har betalats ut i skadestånd till felbehandlade patienter.

Eftersom danskan tidigare hade jobbat här som hyrläkare så antog man att bemanningsföretaget hade gjort en granskning och litade helt enkelt på deras bedömning av hennes yrkesskicklighet. När man lägger över ett sådant ansvar på någon annan så känns relationen mellan landstinget och hyrföretagen nästan lite väl förtroendefull.

Gävleborgs läns landsting är det landsting i Sverige som har högst kostnader för hyrläkare. 2008 betalade de 587 kronor per invånare, sammanlagt 162 miljoner. Hur har det blivit så? Vad finns det för strategier för att komma till rätta med hyrläkarberoendet? Det hoppas jag blir valfrågor inför höstens glömda val; det till landstinget.

I början av veckan bedyrade landstingscheferna att de hade fullt förtroende för läkaren, som sades ha skött jobbet utmärkt.

Men redan dagen efter gjorde man det enda rätta. Tog patienternas oro på allvar, omplacerade kvinnan till icke patientnära arbetsuppgifter samt bad Socialstyrelsen utreda hennes yrkesutövande. När man skrapade lite på ytan så fanns det även svenska anmälningar mot läkarens operationskonst och fler kom efter avslöjandet.

Men vad säger det om Landstingets situation och desperation att de blir så glada när någon vill söka en läkartjänst så de inte ens bryr sig om att göra de grundläggande kontrollerna?

I nuläget utbildar Sverige helt enkelt för få läkare för att kunna fylla det egna behovet. I höstas visade SVT:s Uppdrag granskning hur svenska ungdomar väljer läkarprogram utomlands. Till de svenska utbildningsplatserna finns så många sökande med högsta betyg att de måste lottas ut. Som en följd av detta får var tredje svensk läkarstudent i dagsläget sin utbildning utomlands.

I Danmark har myndigheterna länge försökt minska andelen svenska studenter på de dyra läkarutbildningarna. Andra populära utbildningsländer är Polen, Ungern, Tjeckien och Rumänien.

De här studenterna lär sig anatomi, symptom och behandlingar på engelska. Om de efter utbildningen vill jobba i Sverige kan onödiga svårigheter uppstå. Både språklig förbistring och medicinska kulturkrockar torde kunna krångla till mötet mellan teori och praktik.

Politikerna måste våga utöka studieplatserna på läkarprogrammen och lyckas bryta den skadliga ordningen med stafettläkare. Svenska läkarstudenter ska inte behöva fly utomlands.

Patienter i hela landet förtjänar en trygg sjukvård.

Mer läsning

Annons