Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarkåren ska inte sjukskriva alla

Varför riktar ingen fokus mot läkarkåren som ökat denna medicinering som gjort oss dubbelt så sjuk de senaste fem åren? undrar Bengt Pantzare.

Vi bör handha sjukskrivningarna för dem med besvär från ryggar och leder. Sjukgymnaster har bäst kompetens att bedöma arbetsförmågan. Onödigt många blir ordinerade vila och värktabletter och ofta remitterade till en omotiverad röntgen eller ortopedutredning där det, i själva verket, är motiverat med träning.

Varför riktar ingen fokus mot läkarkåren som ökat denna medicinering som gjort oss dubbelt så sjuk de senaste fem åren? Det går inte att, enbart, skylla på en tuffare arbetsmarknad då den förändringen är global. Merparten av jämförbara länder är väsentligt friskare än oss och varför är norrlänningarna sjukare än stockholmarna?

Sjukgymnaster ska initiera en aktiv rehabilitering direkt vid sjukskrivning och kunna remittera till röntgen och ortoped. Om sjukskrivningen varar längre än en månad ska läkaren bedöma om det finns andra bakomliggande sjukdomar. Det är obegåvat att stafettläkare med kompetens annan än om ryggar och leder ska handha detta till en mycket hög kostnad med ständigt fallande resultat i form av ökad sjukfrånvaro.

En biltillverkare skulle ifrågasätta mekanikerna om fordonen krackelerar mer i ett land än hos jämförbara. Skyndsamt skulle en haverikommission inrättas och, i synnerhet, om kostnaderna är betungande för hela koncernen.

Bengt Pantzare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel