Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkares "bristande precision" bakom dödsfall

Det fanns brister i bedömningarna och i precisionen i allmänhet, men läkaren har hög kompetens och hade tidigare inga allvarliga anmärkningar i sitt läkaryrke.
Det är slutsatserna i landstingets granskning av den kirurg på Gävle sjukhus som ifrågasatts efter att två patienter dött under hans operationer.

Sedan samma läkare fått kritik för flera vårdmissar under förra året. Socialstyrelsen begärde in en granskning från landstinget och nu har en extern utredare granskat över 100 av läkarens operationer.

En 74-årig ALS-sjuk man dog under en operation sedan läkaren gett honom lugnande medel, trots att det i mannens journal stod att han fick andningssvårigheter av medlet.

En 54-årig man dog på operationsbordet när en tumör skulle tas bort. Läkaren lyckades inte stoppa en kraftig blödning.

En 63-årig kvinna drabbades av allvarliga komplikationer vid en gallopperation. En omoperation ledde till en hjärnskada.

Landstingets rapport till Socialstyrelsen är nu färdig och helt sekretessbelagd, på grund av att den innehåller patientuppgifter.

Förutom de allvarligare händelserna, som inneburit lex Maria-anmälningar, konstaterar landstinget att läkaren också under sina operationer varit inblandad i fler små incidenser än vanligt, men att de inte lett till några oönskade konsekvenser för patienterna.

Landstinget hittar inga brister i läkarens formella kompetens som bedöms som hög. Läkaren har setts som väl kvalificerad för sin tjänst och sitt uppdrag.

Läkaren arbetar inte numera i Gävleborg.