Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare varnas efter dödsfall

En läkare på Hudiksvalls sjukhus varnas av Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd efter ett dödsfall som inträffade i juni 2007. Lämplig behandling dröjde för länge anser Hsan.

Patienten var i åttioårsåldern och hemmahörande i Söderhamns kommun. Mannen hade troligen inte räddats till livet om den planerade behandlingen satts in i ett tidigare skede. Men patientens upplevelse av smärta och ångest hade mildrats anser ansvarsnämnden.

Efter sex dagar på Hudiksvalls sjukhus blev patienten panikslagen av sin andfåddhet och under kvällen försämrades hans tillstånd. Jourhavande läkare tillkallades och bedömde att lungsäcken genast skulle tappas på vätska. Men innan patienten han föras till röntgenavdelningen där ingreppet skulle genomföras avled Söderhamnsbon.

Obduktion visade att patienten hade avancerad kranskärlssjukdom och mer än en liter vätska i vardera lungsäcken. I levern fanns metastaser från en småcellig lungcancer.

Det är förvånansvärt att undersökning och behandling inte sattes in tidigare anser ansvarsnämnden i sitt beslut. Därför tilldelas den ansvariga läkaren en varning som disciplinpåföljd.