Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare protesterar med gamla band

Distriktsläkare på flera hälsocentraler i Hälsingland och Gästrikland överger den digitala tekniken och läser in sina journaler på gammaldags band. Bandtekniken ska hålla kvar sekreterarna nära vården.

Annons

– Det fungerade perfekt tidigare när vi jobbade i team med sköterskor och läkarsekreterare, säger läkaren Thomas Walan, vid Hudiksvalls hälsocentral.

Nu har läkarsekreterarna placerats i skrivcentraler och samarbetet i team är borta.

Landstingsledningen fick på onsdagen ett brev att läkarna på flera hälsocentraler uppger att de går tillbaka till att diktera på band eftersom de nya rutinerna med digital inläsning och skrivcentralen inte fungerar. Så sent som i höstas användes bandtekniken, men sen skulle alla gå över till digitala inläsningar.

– Det är ett oerhört stort missnöje på hälsocentralen med den nya organisationen. Man har tagit bort läkarsekreterarna och det fungerande teamarbetet har slagits sönder och patientsäkerheten är hotad, säger distriktsläkaren Staffan Westerlund, Hudiksvall.

Läkare som nu börjar med bandinläsning jobbar bland annat på hälsocentralerna i Storvik, Gävle, Hudiksvall, Delsbo och Iggesund. Det kan bli fler läkare som letar fram gamla bandspelare och band ur skåpen.

Vid Söderhamns hälsocentral protesterar också läkarna mot att inte få ha kvar läkarsekreterarna. Men de går inte över till bandspelare och band.

– Vi tror att bandspelare och band gör ledtiderna ännu längre, säger läkaren Håkan Åsberg, Söderhamn.

Vid Ljusdals hälsocentral tänker man ta upp frågan med sin verksamhetschef. Men det finns inga planer på att sluta med digital teknik i Ljusdal.

– Vi vågar inte längre använda det digitala inläsningssystemet, säger distriktsläkare Anders Lång, Hudiksvall. Det gäller patientsäkerheten. Det är svårt att bevaka om rätt dokument bifogas journalen.

Läkarna ska nu notera alla incidenter med papper och remisser på villovägar som är en följd av att sekreterarna inte längre tillhör vårdteamet.

– Vi läkare får arbeta mer och mer som sekreterare, säger Staffan Westerlund. Det tar mycket av vår tid från patienterna att vi ska sitta och leta papper och skriva in själva. Effektiviteten och kreativiteten går ner. Omorganisationen är långt ifrån lean-tänkandet som man vill införa i landstinget. Vi var effektiva, nu är vi inte det längre.