Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare missade allvarlig komplikation vid graviditet – kvinna miste äggledare

Efter att en kvinna uppsökt sjukvård på grund av buksmärtor tidigt under sin graviditet, fick hon lugnande besked från sin läkare vid Hudiksvalls sjukhus. En vecka senare fick kvinnan opereras akut för utomkvedshavandeskap, då hon också miste en äggledare. Händelsen anmäldes till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, som nu kritiserar läkarens hantering.

Annons

Enligt Ivo:s undersökning av händelsen ska läkaren vid ett tidigt ultraljud inte ha kunnat avgöra om det var en tidig normal graviditet. Enligt anmälan ska kvinnan också ha berättat för läkaren att hon hade smärtor i buken på ena sidan, men läkaren kunde inte upptäcka någonting under ultraljudet och ifrågasatte om kvinnan verkligen var gravid.

Läs också: Lex Maria: Gravid kvinna remitterades till fel undersökning

När graviditeten bekräftades några veckor senare fick kvinnan göra flera blodprover då provsvar visade stigande hormonvärden. Enligt verksamhetens riktlinjer krävs det extra vaksamhet vid stigande värden och nytillkomna buksmärtor. Ivo skriver i sitt beslut läkaren brustit i sin bedömning då han, trots detta, inte följde upp kvinnans graviditet med ytterligare ultraljud.

Kort därefter fick kvinnan opereras akut för utomkvedshavandeskap: då ett befruktat ägg fastnat i äggledaren. Vid operationen kunde inte kvinnans äggledare räddas.

Ivo riktar nu kritik mot läkaren för att han inte gjort en uppföljning för att utesluta utomkvedshavandeskap, enligt klinikens riktlinjer.

Läs också: Par från Ovanåker förlorade barn vid förlossningen – sjukhus får kritik för bristande dokumentation