Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare kritiseras inte för stroke

Patienten skickades hem med diagnosen virus och rusades fyra dagar senare till sjukhus på grund av stroke. Inget tydde på fel eller försummelse av patienten när Socialstyrelsen granskade klagomålet om fel i vården.

Myndigheten IVO, Inspektionen för vård och omsorg, fann inga brister i den medicinska handläggningen av en patient som skickades hem med diagnosen virus efter att ha klagat på smärta bakom höger öra. Läkaren på Hälsocentralen i Ljusdal tog prover och konstaterade att både öron och hals såg fina ut och rådde patienten att själv behandla smärtan med Ipren.

De tre följande dagarna blev patienten sängliggandes med huvudvärk och kräkningar och med plötslig svårighet att gå. Vinterkräksjukan, gissade personal vid Hälsocentralen via telefon den här gången. På den fjärde dagen blev patienten så dålig att ett ytterligare besök på Ljusdals Hälsocentral blev nödvändigt. Nu löd diagnosen stroke.

Patienten kördes med ambulans till Hudiksvalls sjukhus där fortsatt behandling av stroke skedde. En stroke upptäcktes inte bara bakom höger öra, där patienten fyra dagar tidigare klagat på smärta, men även i lilla hjärnan.

Vid bedömningen av IVO är det inte bara avgörande om rätt diagnos ställts utan om rimliga undersökningar och överväganden gjorts med hänsyn till alla omständigheter. IVO konstaterar att lämpliga åtgärder vidtogs när patienten uppvisade symptomen och kommer därför inte göra några vidare åtgärder. Anmälan om fel i vården inkom till Socialstyrelsen den 27 maj 2013. Beslutet av IVO togs den femte februari 2014.